Intrebari si raspunsuri

Branza in timpul sarcinii : Este daunator acest aliment pentru fat?

Cuprins

În general, viitoarele mămici știu ce pot mânca în timpul sarcinii și acordă o atenție deosebită alimentației lor în toată această perioadă, evitând fructele de mare și abținându-se de la alcool. Însă, despre consumul de brânză nu se știu prea multe lucruri. Iată tot ce trebuie să știi înainte de a introduce brânza în mesele zilei.

 Poți mânca brânză în timpul sarcinii?

Brânza este o sursă excelentă de calciu, iar cu toate acestea există o întreagă discuție asupra consumului de către gravide. Unele brânzeturi nu sunt sigure în timpul sarcinii deoarece prezintă un risc mai ridicat de creștere a bacteriilor, cum ar fi listeria.

Listeria, un tip de intoxicație alimentară, poate duce la vărsături și diaree. Majoritatea oamenilor se vindecă în câteva zile, dar copiii mici și femeile însărcinate sunt mai susceptibile la listerioză, boala cauzată de bacteria listeria. Femeile gravide sunt de zece ori mai susceptibile de a fi infectate. Dacă infecția intră în sângele lor, se poate transfera la copil și poate provoca avort spontan.

De ce este pasteurizarea atât de importantă?

 

Listeria se dezvoltă la temperaturi scăzute, motiv pentru care gătirea corectă a alimentelor este atât de importantă, iar pasteurizarea este procesul de tratare termică a laptelui prin care se ucide acești agenți patogeni nocivi.

Problema cu pasteurizare este că poate ucide și bacterii bune, dar și aminoacizii, vitaminele și mineralele importante din alimente. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de brânză în timpul sarcinii, se recomandă consumul de brânză pasteurizată.

 Brânză în timpul sarcinii: Ce este sigur să mănânci

Deoarece unele brânzeturi sunt făcute cu lapte pasteurizat sau sunt gătite înainte de a fi servite, nu trebuie să excludeți complet brânza în timp ce ești însărcinată. Iată câteva dintre brânzeturile pe care le poți savura în această perioadă:

  • Brânza tare. Toate brânzeturile tari, fie că sunt făcute cu lapte pasteurizat sau nepasteurizat, sunt, în general, sigure de a fi mâncate în timpul sarcinii. Acestea nu conțin la fel de multă apă ca brânzeturile moi, ceea ce face mult mai greu pentru bacterii să crească. Astfel, poți încerca: cheddar, gouda, emmental.

  • Brânza moale, pasteurizată. Atâta timp cât sunt pasteurizate, poți încerca: cottage cheese, mozzarella, halloumi.

Evită pe cât posibil brânza mucegăită, gorgonzola sau brânza de capră.

Combinând o alimentație sănătoasă cu un stil de viață echilibrat, sarcina ta va fi în siguranță.

 

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022