În urma analizării datelor statistice pentru perioada 1950-1994, Organizatia Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că mai mult de 40% din decesele nou-născuților au fost asociate cu boli cardiace congenitale. Motiv pentru care s-au inițiat diverse măsuri pentru a reduce probabilitatea de naștere a copiilor cu malformatii incompatibile cu viața. Accentul principal a fost pus pe ultrasunete.
Diagnosticul prenatal al bolilor de inima permite femeii însărcinate să obțină informații complete cu privire la prognoza pentru viața și sănătatea copilului, să învețe despre opțiunile de tratament, înainte și după naștere. Având în vedere complexitatea enormă a acestor probleme, părinții ar trebui să poată fi sfătuiți de medicul cardiolog, chirurg cardiac, genetician, neonatolog. Odată ce decizia este luată, trebuiedezvoltat un plan pentru activitățile viitoare.
În anumite cazuri, diagnosticul prenatal al anumitor stări e permite tratamentul prenatal. Tratamentul medicamentos transplacentar îmbunătățește prognosticul pentru anumite tipuri de tulburări ale ritmului cardiac la fat. Există posibilitatea implicării chirugicale pentru corectarea anumitor forme de defecte cardiace valvulare.
Structura inimii fetale poate fi evaluată în mod rezonabil deja la 10 săptămâni de sarcină. Cu toate acestea,momentul cel mai optim pentru a studia anatomia inimii fetale este considerat a fi 18-22 săptămâni de sarcină. După 30 de săptămâni de sarcină este deja foarte dificil de a obține o imagine bună a inimii, deoarece se mărește dimensiunea fatului. Desigur, ecografia inimii fatului – nu este un panaceu. Unele anomalii, cum ar fi aritmia fetală, miocardita / cardiomiopatia, insuficiența cardiacă, tumorile cardiace pot să apară mult mai târziu, și de dimensiune redusă, ceea ce ar îngreuna descoperirea lor.
Examenul cu ultrasunete asupra inimii fetale este obligatoriu pentru toate femeile gravide. În timpul examinării, medicul evaluează dezvoltarea celor 4 camere ale inimii fătului. Orice abatere de la imaginea clasică a celor 4 camere trebuie să fie motivul pentru ecocardiografie îmbunătățită cu utilizarea obligatorie a metodei Doppler.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…