Anomaliile cromozomiale contribuie semnificativ la diferite anomalii congenitale și la pierderea sarcinii. Studiile efectuate despre analiza anomaliilor genetice au arătat că aproximativ jumătate dintre pierderile spontane ale sarcinii au fost provocate de boli cromozomiale.
Dintre toate anomaliile cromozomiale asociate cu pierderile de sarcină, aneuploidiile cromozomiale care implică modificarea numărului de copii ale întregului cromozom, de exemplu, trisomia 21, trisomia 13, trisomia 18 și monozomia X, sunt cel mai frecvent detectate și apariția lor crește substanțial odată cu vârsta gravidei.
În corpul nostru, avem milioane de celule. În fiecare celulă, există 46 de cromozomi, găsiți în 23 de perechi potrivite. Jumătate din cromozomi sunt transmise de la mama unei persoane și jumătate de la tatăl lor. Acești cromozomi poartă ADN-ul sau genele, care sunt instrucțiunile pentru modul în care arătăm și cum se dezvoltă și funcționează corpul nostru. Aceste instrucțiuni variază de la culoarea ochilor noștri până la riscul de boală.
Atunci când apare o schimbare dăunătoare în aceste instrucțiuni, aceasta poate schimba modul în care copilul se dezvoltă. Bebelușii cu tulburări genetice pot prezenta un risc de dezvoltare mentală și fizică lentă, anomalii fizice și boli pe tot parcursul vieții.
Unele tulburări genetice sunt ereditare, ceea ce înseamnă că schimbarea genetică este transmisă de la părinți. Alte modificări genetice se pot întâmpla pentru prima dată la copil. Părinții pot avea o modificare a unei gene sau a unui cromozom fără să-și dea seama, deoarece nu provoacă probleme de sănătate.
Pentru a înțelege ce influență au aceste boli asupra organismului trebuie să o luăm cu începutul și să înțelegem ce sunt cromozomii. Așadar, conform definiției de specialitate, cromozomii sunt structuri fine helicoidale aflate în nucleul celulelor corpului și care conțin genele umane. Oamenii au între 20.000 si 25.000 de gene care determină caracteristici precum culoarea ochilor sau a părului. De asemenea, aceste gene influențează creșterea și dezvoltarea fiecărei părți a corpului.
Bolile cromozomiale apar în momentul în care o persoană se naște cu prea mulți sau prea puțini cromozomi sau cu anumite părți lipsă sau rearanjate din aceștia. Aceste erori ale numărului sau structurii cromozomilor pot determina o varietate de defecte congenitale variind de la ușoare până la severe. Unele anomalii cromozomiale determină avort spontan sau nașterea de fetuși morți.
Anomaliile structurale cromozomiale care apar din cauza unei modificări a structurii sau a părților unui cromozom, de exemplu, ștergeri și duplicări, sunt mai puțin frecvente decât aneuploidia cromozomială, dar rata lor de detectare a fost mult îmbunătățită odată cu aplicarea testării citogenetice. Anomaliile cromozomiale pot fi detectate sau confirmate în ziua de azi prin testare citogenetică.
Cele mai frecvente cauze care duc la boli cromozomiale sunt considerate a fi:
Alți factori care cresc riscul de a avea un copil cu boli cromozomiale includ:
Este important să știm că unele boli congenitale, întârzieri de dezvoltare și / sau boli pot fi cauzate de expunerea prenatală la droguri, alcool sau alți factori de mediu nocivi. Conform studiilor, aproximativ 60% dintre avorturile spontane sunt cauzate de anomaliile cromozomiale. Dintre nou-născutii morți la naștere 5-10% au o anomalie cromozomială.
Există două tipuri de diagnosticare a tulburărilor genetice:
Testele de screening și diagnostic sunt opționale. Acestea sunt disponibile tuturor femeilor, chiar și celor care nu au factori de risc cunoscuți.
Celulele stem sunt astăzi folosite în tratamentul a peste 80 de boli grave, iar cercetările medicale recente arată că și în cazul unei boli cromozomiale precum sindromul Down calitatea vieții pacientului poate fi îmbunătățită prin acest tip de terapie.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…