„Transplantul cu celule stem a însemnat o a doua șansă la viață pentru copilul nostru!” e o afirmație pe care o spun frecvent părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu o formă rară de leucemie. Este diagnosticul pe care nu vrei să-l auzi indiferent că ești părinte sau nu, pentru că în acel moment devii conștient că viața atârnă de un fir de ață.
Leucemia este o boală a sângelui caracterizată prin înmulțirea necontrolată a globulelor albe din măduva osoasă. Deși este considerată boala copiilor, leucemia are o incidență de 10 ori mai mare în rândul adulților, peste 60% dintre leucemii declanșându-se după vârsta de 50 de ani. Prognosticul de vindecare variază foarte mult de la o formă la alta: limfoidă acută sau cronică, mieolidă acuta sau cronică, limfomul Non-Hodgkin etc. Rata de supraviețuire a crescut semnificativ în ultimii ani tocmai datorită progreselor în ceea ce privește metodele de diagnostic și tratament, iar transplantul cu celule stem a devenit alternativa principală în tratarea leucemiei.
Transplantul cu celule stem hematopoietice se efectuează cu scopul de a-i oferi organismului celule sănătoase care să le înlocuiască pe cele bolnave. De exemplu, când o persoană suferă de leucemie, celulele albe care luptă împotriva infecțiilor din organism nu se mai dezvoltă deloc sau dimpotrivă se înmulțesc necontrolat. În această situație, funcția sistemului imunitar de a lupta este compromisă total ceea ce înseamnă că organismul nu poate face față bolii. Pentru a trata leucemia, celulele albe din sânge trebuie practic “vindecate”.
Deoarece chimioterapia înseamnă administrarea de medicamente extrem de puternice care distrug celulele anormale din sânge, cu efecte secundare foarte grave, transplantul cu celule stem se dorește a fi soluția în restabilirea sistemului imunitar al pacientului. În cazul transplantului cu celule stem de succes, celulele stem sănătoase introduse în sânge se deplasează către măduva osoasă a pacientului pentru a o determina să producă celule albe noi, care să le înlocuiască pe cele bolnave, canceroase.
Transplant cu celule stem reușit pentru Harri, un bebeluș cu formă rară de leucemie
Harri Stickler, un bebeluș din Aberdare, Marea Britanie, s-a născut cu o formă rară de leucemie. Singura lui șansă de supraviețuire a însemnat găsirea unui donator compatibil. În urma unei campanii de găsire a unui donator compatibil făcută de mama sa, Harri a avut noroc.
Lui Harri care suferea de leucemie limfoblastică acută i s-a efectuat în luna aprilie a acestui an (2019) un transplant cu celule stem din cordonul ombilical al unui donator compatibil. Leucemia Acută Limfoblastică este o afecțiune hematologică gravă, fiind o formă agresivă de cancer al sângelui și măduvei osoase la adult, iar la copil este cea mai frecventă formă de leucemie acută, aproximativ 80% din leucemiile acute ale copilului sunt de acest tip. Spre deosebire de leucemiile cronice, leucemia acută progresează foarte rapid, timp în care simptomele se înrăutățesc, iar starea pacientului se alterează semnificativ, așadar tratamentul se impune cât mai repede.
„Nu îți dai seama cât de importante sunt aceste celule stem până nu ai tu nevoie de ele!” a declarat mama lui Harri, extrem de recunoscătoare că a găsit în timp util donatorul compatibil. Lui Harri i s-a făcut tratamentul cu chimioterapie înainte de efectuarea transplantului cu celule stem. Pentru că acesta a răspuns bine la tratament, ulterior i s-au transplantat celulele stem, care conform mamei sale este declarat 100% reușit conform testelor medicale efectuate după transplant.
Micuțul Harri este doar unul dintre miile de pacienți bolnavi de cancer tratați cu ajutorul transplanturilor cu celule stem. Pentru pacienții bolnavi de o formă severă de cancer al sângelui, transplantul cu celule stem, de la un donator compatibil din familie sau neînrudit, chiar reprezintă o reală șansă la viață. Condiția principală pentru ca pacientul să fie considerat eligibil este ca transplantul să fie realizat în perioada de remisiune a bolii, când acesta poate tolera o astfel de procedură terapeutică. Datorită noilor tratamente, se obține o rată de răspuns foarte bună, drept pentru care cei mai mulți pacienți sunt considerați eligibili pentru transplant.
La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu o formă gravă de cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice. Peste 80 de boli grave sunt în prezent tratabile datorită transplantului cu celulele stem, printre care formele grave de cancer, bolile autoimune, anemiile severe sau bolile neurologice.
Dacă vrei să fii erou pentru un om bolnav de o formă severă de cancer te poți înscrie pe lista donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice din Registrul de Celule Stem unde Baby Stem este ambasador al campaniei Donează o șansă la viață! De asemenea, nu uita ca la nașterea bebelușului tău să optezi pentru prelevarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical și placentă, celule cu potențial terapeutic uriaș.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…