Ghidul Mamelor Informate

Baby Stem Cells News: Terapia cu celule stem în tratamentul cancerului osos

Viitorul este incert. Nimeni nu poate prezice ce va fi, cum vom fi. Odată însă ce devii părinte, grijile pentru viitorul copilului cresc infinit mai mult decât grija pentru tine însuți. Și una dintre fricile mari legate de propriul copil este frica de boală. Leucemie, cancer osos, cancer la creier, malformații cardiace, autism sunt doar câteva dintre diagnosticele de care niciun părinte nu ar vrea să audă, mai ales când puiul său abia venit pe lume este mic și fragil. Realitatea însă este uneori atât de dură, încât măsurile de prevenție devin aliații numărul 1 în fața bolii. 

Prelevarea celulelor stem la nașterea bebelușului a devenit de ceva vreme o realitate a prezentului și o opțiune pentru sănătatea copilului în viitor. Există o mulțime de studii și cazuri de copii vindecați de unele dintre cele mai severe afecțiuni, iar cancerul este doar una dintre ele. Studii științifice din întreaga lume cu rezultate remarcabile în tratarea celor mai grave boli cu ajutorul transplantului cu celule stem nu contenesc să apară.

Cancerul osos, tratabil cu celule stem mezenchimale

Un nou tratament terapeutic folosește celulele stem pentru a localiza și distruge metastazele osoase canceroase, în timp ce păstrează osul intact, arată un studiu realizat în cadrul Institutului pentru Medicină Regenerativă din California.

Abordarea terapeutică pentru tratarea unuia dintre cele mai gresive forme de cancer are la bază folosirea celulelor stem mezenchimale proiectate cu agenți de localizare care să ajungă direct la țintă și să acționeze asupra tumorilor canceroase.

Ceea ce este unic în această strategie este că oferim o combinație de agenți anti-tumori și anti-resorbție osoasă, astfel încât să putem bloca eficient cercul vicios dintre cancer și os”, a declarat Weian Zhao, profesor de științe farmaceutice și bioinginerie medicală la Universitatea din California.

Specialiștii sunt de părere că această metodă de tratament este sigură și aproape non-toxică în comparație cu chimioterapia, care de multe ori lasă pacienții cu probleme pe toată durata vieții. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Chimioterapia poate distruge atât celulele canceroase cât și celulele normale și poate crea efecte secundare drastice. Această nouă abordare vizată ar putea îmbunătăți calitatea vieții atât în ​​timpul tratamentului, cât și după acesta. 

Oamenii de știință ar putea utiliza, de asemenea, strategia cu alte boli osoase, de obicei dificil de gestionat, cum ar fi mielomul multiplu și osteoporoza. Acest studiu va deschide calea către un studiu clinic pe termen scurt, deoarece acest tip de celule stem a fost deja testat și considerat sigur în clinică.

Ce trebuie să știi despre cancerul osos la copii

Cea mai eficientă armă in lupta împotriva cancerului este diagnosticarea într-un stadiu curabil. Părinții sunt cei care ar trebui să urmărească simptome care pot anunța existența bolii necruțătoare. Cauzele apariției cancerului la copiii mici nu se cunosc, însa specialiș cred că responsabile, în majoritatea cazurilor, sunt anumite modificări genetice, moștenite sau dobândite, care determină o predispoziție către îmbolnăvire.

Osteosarcomul poate fi definit drept un tip de cancer osos a cărui formare începe în celulele care compun osul, fiind cunoscut ca sarcom Ewing. Este cel cel mai des întâlnit tip de tumoare osoasă malignă în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor, deși are o prevalență destul de redusă.

 

Simptomele acestui tip de cancer depind de mărimea și localizarea tumorii osoase, precum și de vârsta copilului și starea generală de sănătate. În general, se întâmplă să apară o accidentare care nu se vindecă corespunzător, iar apoi copilul este diagnosticat. Există însă și o serie de alte simptome care pot conduce către acest diagnotic crunt: durerea resimțită la nivelul oaselor în zona unde este localizată tumora, apariția unui nodul sau a unei inflamații ușor observabile la nivelul brațelor sau picioarelor, rigiditate sau sensibilitate la articulații, oboseală nejustificată, scădere în greutate, anemie, febră inesxplicabilă.

În ultimii 30 de ani succesele terapeutice au fost uriașe. Dacă în anii ’70 rata de supraviețuire în bolile oncologice la copii se situa în jurul valorii de 50%, după anii ’90 procentul s-a ridicat la aproximativ 80%. În plus, studiile și cercetările clinice care sunt în derulare în prezent și au ca bază celulele stem estimează ca în anii 2030, în patru din cancerele copilului (tumora renală, neuroblastom și cele două tipuri de cancer osos) procesul de vindecare va ajunge la 100%.

Recoltarea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical sau placentă se poate face doar la naștere. Cordonul ombilical este una dintre cele mai bogate surse de celule stem tinere, cu potențial terapeutic enorm, comparativ cu celulele stem adulte. Sângele ombilical din care se va extrage concentratul de celule stem poate fi recoltat doar imediat după naştere. Așadar, alege să-i dai copilului tău șansa la sănătate în viitor, solicitând oferta de recoltare celule stem de la Banca numărul 1 din Marea Britanie.

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022