Sfaturi gravide

Autismul la copii: când se pune diagnosticul și cum se poate trata prin transplant cu celule stem

Considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai des întâlnită decât cancerul, diabetul şi sindromul Down, autismul este o afecțiune de care suferă 1 din 68 de copii, din întreaga lume. Conform specialiștilor, autismul nu este chiar o boală în sine, ci o tulburare de comportament, care implică toate palierele de dezvoltare cognitiv, comportamental, motricitate, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.

Singurul mod prin care un specialist pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, rolul părintelui este esenţial, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic. 

Autismul la copii: semne specifice care pot indica părintelui că există o problemă

Primele semne care pot indica o tulburare de spectru autist sunt vizibile încă din perioada în care copilul este bebeluș. Faptul că nu îşi caută mama cu privirea, că nu se uită după obiectele care se mişcă, nu arată cu degetul, nu răspunde cu zâmbet la zâmbet, nu gângureşte, nu răspunde la sunetele scoase de adulţi, nu reacţionează la expresiile faciale ale celor din jur, nu râde şi nu-şi manifestă bucuria, nu rosteşte niciun cuvânt, toate acestea pot reprezenta indicii ale unei tulburări din spectrul autist. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Așadar, iată câteva dintre semnele care îi pot transmite părintelui că există o problemă și cel mai indicat ar fi să ceară sfatul unui specialist: 

  • Nu răspunde la numele lui până la vârsta de 12 luni;
  • Nu indică obiectele pentru a arăta interes (de exemplu un avion care zboară pe cer) până la 14 luni;
  • Nu imită detalii din jocuri de rol (pretinde că „hrănește” o păpușă, că bate cu ciocanul să repare o mașină etc) până la 18 luni;
  • Evită contactul vizual și preferă să fie singur;
  • Are probleme în a înțelege sentimentele altor persoane sau să vorbească despre propriile sentimente;
  • Are abilități de vorbire și limbaj întârziate;
  • Repetă obsesiv cuvinte sau fraze (ecolalie);
  • Dă răspunsuri fără legătură cu întrebările care i se adresează;
  • Se supără fără motiv;
  • Are interese obsesive pentru anumite lucruri;
  • Flutură din mâini, își leagănă corpul sau se rotește în cercuri repetitiv;
  • Are reacții neobișnuite la felul în care lucrurile sună, miros, gust, arată.

Transplant celule stem pentru tratarea autismului 

În urma cercetărilor, s-a observat la copiii cu autism că au un flux sanguin cerebral scăzut și prin urmare o disfuncție a celulelor nervoase datorită oxigenării scăzute. Deși s-a observat o anumită predispoziție genetică, specialiștii fac eforturi ca să găsească cauzele apariției autismului. Terapia  cu celule  hematopoietice are ca scop crearea de noi vase de sânge în zonele  creierului unde fluxul sanguin este redus. Sângele placentar a fost folosit  în acest tratament, și s-a observat că celulele  stem  hematopoietice  se  diferențiază  în  endoteliale. Despre celulele stem mezenchimale se cunoaște că au proprietatea  de  a  se  înmulți  chiar  și  de  40  ori  comparativ  cu  celulele  stem  care  provin  din  măduva  osoasă.  Sângele  placentar  conține   de  10  ori  mai  multe  celule  stem  endoteliale comparativ cu măduva  osoasă.

Transplantul cu celule stem din sângele placentar a trecut de la stadiul clinic la copiii  cu accidente cerebrale și are rezultate foarte promițătoare. Administrarea autologă de celule stem  din sângele placentar este considerată sigură deoarece nu presupune imunosupresie, celulele  sunt tinere și eficiente în comparație cu celulele din alte surse. În plus, dacă administrarea se face în primii ani de la diagnosticare, numărul de celule este suficient pentru greutatea corporală a copilului. 

Există studii clinice, efectuate în cadrul Universității Duke din SUA, care au evaluat siguranța terapiei cu celule stem din sângele de cordon ombilical pentru autism. Rezultatele acestora arată că sângele de cordon s-a dovedit sigur în tratamentul cu celule stem pentru autism, astfel încât 70% dintre copiii aflați în tratament, cu vârste între 2 şi 6 ani, și-au îmbunătățit comportamentul, din descrierile părinților și monitorizările cercetătorilor. 

Copiii au urmat transplantul de trei ori pe parcursul unui an și au fost supuşi unor evaluări, RMN-uri şi EEG-uri pentru a le urmări activitatea cerebrală. La prima vizită, copiii au primit transfuzia de sânge de cordon şi au fost evaluați. Fiecare copil a primit de la 1 până la 2 miliarde de celule, în cadrul terapiei. După 6 luni și apoi după 1 an, copiii au revenit pentru mai multe teste şi observaţii.

S-a observat la copiii care nu prea puteau vorbi, că după transplant şi-au îmbunătăţit mult vocabularul şi discursul funcţional. De asemenea, mulţi copii au reuşit să se joace şi să comunice la un nivel la care nu erau capabili înainte.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Intervenția timpurie este cheia obținerii unor rezultate optime pentru copiii cu autism. Oamenii de știință au demonstrat că perioada maximă de dezvoltare a creierului uman se află undeva între vârsta de 0 și 3 ani. Acest lucru sugerează că perioada cea mai optimă în care trebuie să se înceapă intervenția terapeutică trebuie să se găsească undeva în acest interval. Austimul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educaţie. Nu se poate vindeca 100%, dar cu intervenţie timpurie intensivă, până la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viaţă independentă.

Dacă ești însărcinată și te gândești deja la viitorul copilului tău, îți recomandăm recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical. Baby Stem a adus în România experiența și calitatea germană a serviciilor de stocare și de prelucrare a probelor biologice, în vederea tratamentelor cu celule stem necesare în cazul unora dintre cele mai grave boli.

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022