Anestezie dentară în sarcină: ce proceduri sunt permise sau interzise?
Sfaturi gravide
Anestezie dentară în sarcină: ce proceduri sunt permise sau interzise?
Ideal ar fi ca înainte de conceperea unui copil să se trateze toate afecțiunile stomatologice pentru a se evita anumite probleme dentare ce pot apărea în perioada sarcinii. În realitate însă, se știe că nu este chiar așa, deși femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienți, cărora nu le sunt permise toate procedurile medicale.
Așa că, dacă nu ești însărcinată, dar plănuiești să ai un copil, ia în calcul acest aspect și mergi la un consult stomatologic pentru a afla ce poți trata dinainte de a rămâne gravidă. Dacă însă, ești însărcinată și ai descoperit că ai o problemă dentară, în acest articol îți vom spune dacă poți face anestezie dentară în sarcină, ce proceduri medicale sunt permise și care sunt interzise în această perioadă.
În primul rând, este recomandat ca pe perioada sarcinii să nu fie neglijate vizitele la medicul dentist și procedurile de igienizare (periaj profesional, detartraj dentar), ce nu sunt de regulă dureroase și nu necesită anestezie. De asemenea, este obligatoriu să îi spui medicului dentist dacă ești însărcinată deoarece există medicamente și tratamente stomatologice nerecomandate sau chiar interzise pe perioada sarcinii.
Probleme stomatologice frecvente în sarcină
Deși multe femei trec peste cele nouă luni de sarcină fără disconfort dentar, în unele cazuri sarcina poate agrava unele afecțiuni stomatologice – sau poate crea altele noi. Nivelele crescute de hormoni determină tumefierea, sângerarea și reținerea alimentelor la nivelul gingiilor, ceea ce va accentua inflamația acestora.
Gingivita. Cea mai frecventă afecțiune dentară în sarcină este gingivita, o inflamație a gingiilor care poate provoca umflături și sensibilitate. De asemenea, gingiile pot sângera puțin în timpul periajului sau când folosești ața dentară. Gingivita apare cel mai des între luna a doua și a opta de sarcină. Lăsată netratată, gingivita poate duce la forme mai grave de boală a gingiilor. Cel mai bun tratament este prevenția prin tratamente profilactice (detartraje și periaje profesionale) pentru a evita apariția afectiunii sau agravarea unei gingivite deja existente.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Risc crescut de carii dentare. Femeile gravide pot fi mai predispuse la apariția cariilor din mai multe motive. Consumul mai mare de carbohidrați decât de obicei poate provoca degradarea dinților. De asemenea, modificările hormonale determină schimbări în compoziția salivei care favorizează depunerea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare și un atac acid mai puternic decât în mod normal. Grețurile de sarcină și refluxul gastroesofagian pot crește cantitatea de acid la care este expusă gura, ceea ce poate duce la erodarea și demineralizarea smalțului.
Granulom de sarcină. La unele gravide, pot apărea formațiuni tumorale la nivelul gingiilor, localizate frecvent în zona maxilară frontală, cel mai adesea în al doilea trimestru de sarcină. Nu este vorba de cancer, ci mai degrabă de umflare excesivă a gingiei, cauzată adesea de excesul de placă. Tratamentul constă în detartrajul și periajul zonei afectate sau excizia formațiunii dacă este prea mare sau sângerează mult. Aceste tumori gingivale involuează de la sine după naștere.
Proceduri stomatologice permise în perioada sarcinii
Consultaţia dentară în timpul sarcinii e nu doar sigură, ci foarte indicată. Tratamentul dentar se poate efectua în condiţii normale pe toată perioada sarcinii, cu condiţia să informezi medicul stomatolog de sarcina ta, de afecțiunile de care suferi și de medicamentele pe care le iei, dacă iei. Acestea sunt procedurile stomatologice permise în perioada sarcinii:
Detartraj. Este cel mai indicat tratament profilactic, ce are ca scop obţinerea unei stări de igienă orală optimă prin controlul periodic al igienei dentare, detartraj, periaj profesional. Astfel, se reduce inflamaţia gingivală frecventă în sarcină. Sunt indicate controale regulate şi, cel puţin două igienizări pe perioada sarcinii pentru a evita complicaţiile dentare şi parodontale.
Anestezia dentară în sarcină. Cele mai uzuale anestezii sunt pe bază de lidocaină sau mepivacaină. Lidocaina se încadrează în clasa de toxicitate B. Riscul este relativ scăzut, dar este recomandat să nu se efectueze în primul trimestru de sarcină. În urma administrării de lidocaină poate apărea, în rare situații, hipotensiunea de sarcină. Mepivacaina se încadrează în clasa de toxicitate C. Mepivacaina se folosește ca anestezic în primul trimestru de sarcină doar în situațiile în care beneficiul este mult mai mare decât riscul.
Proceduri stomatologice nerecomandate în sarcină
Consultul stomatologic în sarcină este recomandat, dar există proceduri care nu sunt recomandate gravidelor deoarece le poate pune sarcina în pericol:
Extracțiile dentare. Se evită, pe cât posibil, realizarea extracțiilor prin chirurgie orală în timpul sarcinii, dar dacă sunt absolut necesare, acestea se vor face doar în trimestrul al II-lea.
Radiografiile dentare. Radiografiile dentare de rutină sau cele ce nu sunt considerate a fi urgențe stomatologice se recomandă să se realizeze după naștere. În cazul în care este o situație de urgență se va proteja abdomenul gravidei, precum și glanda tiroidă.
Albirea dinților. În ceea ce priveşte tratamentele sau procedurile cosmetice, se recomandă evitarea albirii dentare în sarcină. Nu neapărat pentru că ar avea anumite efecte secundare grave asupra fătului, ci mai ales din cauza nesiguranţei care planează asupra efectelor substanţelor folosite în această procedură, în timpul sarcinii. În prezent nu există studii ştiinţifice care să ateste dacă aceste tipuri de proceduri au sau nu efect negativ în timpul sarcinii. De aceea, este recomandată evitarea sau amânarea unor astfel de proceduri.
Administrarea antibioticelor. Pentru că antibioticele sunt medicamente nerecomandate în sarcină decât în situații extreme, în primul trimestru de sarcină trebuie să se evite, pe cât posibil, administrarea de antibiotic. Doar dacă este o situație urgentă și este necesar pentru a trata o infecție dentară se va cere acordul medicului ginecolog. Tetraciclina, streptomicina, kanamicina si gentamicina sunt contraindicate în timpul sarcinii.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Pe perioada sarcinii este important să ai grijă de sănătatea dinților tăi. Din cauza schimbărilor hormonale, femeile gravide sunt mult mai predispuse afecțiunilor gingivale, ce netratate la timp la medicul dentist, pot afecta și fătul. În timpul sarcinii, perioada cea mai indicată pentru tratamentele realizate de medicul dentist este trimestrul al II-lea, deoarece în trimestrul I are loc formarea organelor fătului, iar în trimestrul al III-lea orice stres suferit de mamă poate duce la o naștere prematură. Controalele preventive stomatologice în sarcină sunt esențiale pentru evitarea infecțiilor la nivelul gingiilor, care ar putea determina nașterea prematură.