Tocmai ai primit vestea cea mare: ești însărcinată. Felicitări, este o veste grozavă! O veste minunată de care suntem convinși că te bucuri enorm. Știm că odată cu această bucurie în sufletul tău se nasc o mulțime de nedumeriri și întrebări, mai ales dacă ești la prima sarcină: Ce trebuie să fac ca bebelușul să fie bine, să se dezvolte sănătos? Cum știu că este în regulă și că nu suferă de vreo boală? Care sunt riscurile la care e supus bebelușul?
Dacă tocmai ai aflat că ești însărcinată, adică testul de sarcină a ieșit pozitiv, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul ginecolog să-ți confirme existența sarcinii, localizarea ei, dacă este o sarcină multiplă etc. Aceste lucruri vor indica dacă este o sarcină sănătoasă sau nu.
Ulterior, încearcă să nu te îngrijorezi. Toate femeile s-au simțit neliniștite atunci când au aflat că în pântecul lor crește o altă viață. Este foarte normal să fii puțin stresată, dar încearcă să treci peste emoțiile negative și să privești cu bucurie către viitor. De asemenea, este important să fii informată și să afli cât mai multe despre schimbările prin care trece organismul tău în perioada sarcinii și despre etapele de dezvoltare ale bebelușului.
Pe de altă parte, iată ce lucruri importante ar trebui să știi despre sarcină și ce măsuri și schimbări ar trebui să iei pentru ca sarcina să meargă bine, iar bebelușul să crească sănătos:
1. Sarcina este împărțită pe săptămâni, în trei trimestre
Poate că ai auzit mai puțin vorbindu-se de săptămâni de sarcină, și poate că ai auzit mai des vorbind de cele 9 luni de sarcină. Ideea este că la primul consult medicul ginecolog va calcula cu aproximație data la care vei naște. Cel mai probabil va număra 40 de săptămâni de la începutul ultimului ciclu menstrual. Fătul se dezvoltă într-un ritm foarte rapid, de aceea sarcina este împărțită pe săptămâni, trecând prin diverse etape de evoluție.
De exemplu, în săptămâna 6 embrionul are aproximativ 4-5 mm și încep să se dezvolte organele principale, se conturează capul care are dimensiuni mai mari comparativ cu restul corpului. De asemenea, capul reprezintă acum 1/3 din totalul corpului, iar mâinile și picioarele au dimensiuni proporționale cu cele ale corpului. Organele genitale sunt formate putându-se afla cu certitudine sexul copilului.
2. Analize din timpul sarcinii
La primul control medical la care vei merge după ce ai aflat că ești însărcinată, medicul îți va recomanda un set de analize de sânge, testul Babeș Papanicolau, un test de urină, precum va evalua și starea sănătății prin măsurarea tensiunii, a greutății etc.
Medicul ginecolog care îți va urmări sarcina îți va indica de asemenea o ecografie pelvină pentru a stabili diagnosticul biometric de sarcină, vârsta sarcinii, localizarea, dacă este vorba de o sarcină unică sau multiplă. Ecografiile se vor repeta la un interval de 4- 6 săptămâni sau de fiecare dată când se impune, la indicația medicului obstetrician; de asemenea, în primul și al doilea trimestru se va efectua câte o morfologie fetală – ecografie complexă recomandată pentru evaluarea unor eventuale afecțiuni fetale, placentare sau uterine.
3. Investigații pentru determinarea malformațiilor fetale
Malformațiile fetale sunt afecțiuni cu diferite grade de severitate, de la anomalii minore la tulburări genetice complexe, cum sunt bolile cardiace, sindromul Down sau malformații ale tubului neural. Acestea pot fi depistate prin trei tipuri de teste prenatale. Utilizate mai recent, dar cu o importanță din ce în ce mai mare, fiind investigațiile pentru determinarea malformațiilor fetale. Dublu- test (beta HCG și PAPP-A în sânge) efectuat în primul trimestru, triplu-test (beta-HCG, estriolul seric neconjugat și alfa-feto proteina din sange), precum și cvadruplu-test (triplu-test + inhibina A din sânge), efectuate în trimestrul 2 de sarcină, sunt teste de screening utilizate pentru evaluarea gradului de risc de malformații fetale. Aceste teste asociate cu amniocenteza când este indicată și cu ecografia oferă acuratețe diagnosticului de malformație fetală.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
4. Alimentație adecvată și un stil de viață sănătos
În cele nouă luni de sarcină va trebui să renunți la unele lucruri, pentru sănătatea bebelușului tău. Alcoolul și fumatul sunt interzise, la fel și unele alimente, în special cele bogate în zahăr, sare și grăsimi. Este recomandat în schimb să consumi alimente proaspete, din surse cât mai sigure, bogate în fibre, vitamine și minerale, așa cum sunt în mod special fructele și legumele. Pentru a preveni indigestia sau contaminarea cu viruși periculoși, doctorii recomandă evitarea, scoicilor, fructelor de mare și în mod special carnea crudă sau ouăle gătite insuficient.
De asemenea, va trebui să iei suplimente cu vitamine prescrise de medic, astfel încât organismul tău să poată susține o sarcină sănătoasă și lipsită de probleme. Dar, un stil de viață sănătos nu se referă doar la alimentație. Este foarte important să duci o viață normală, să faci sport, să mergi la masaj sau la coafor așa cum obișnuiai și înainte și mai ales să dormi suficient, pentru a te pregăti pentru nopțile de nesomn care vor urma.
5. Recoltarea de celule stem
Încă din timpul sarcinii, este bine să te informezi cu privire la ce înseamnă recoltarea de celule stem, ce trebuie să faci tu în calitate de părinte, deoarece această decizie o vei lua dinainte de a naște. Mai ales dacă în timpul analizelor ai descoperit că bebelușul suferă de malformații congenitale sau dacă în familie există un istoric cu boli genetice grave, este bine să iei în calcul recoltarea de celule stem la nașterea copilului. Există de asemenea o serie de motive importante pentru recoltare celule stem din cordonul ombilical.
Pentru cei care suferă de o boală care poate fi tratata cu celule stem, recoltarea și stocarea de celule stem s-ar putea dovedi ultima șansă de vindecare. Tratamentul cu celule stem reprezintă o șansă în plus pentru sănătate în viitorul copilului.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
În momentul prezent, celulele stem sunt folosite în tratamentul unor tipuri de cancer, afecțiuni grave ale sângeluii, deficiențe ale sistemului imunitar, afecțiuni neurologice și chiar în tratarea autismului la copii. În orice terapie care implică un transplant există riscul ca organismul să respingă celulele transplantate sau să reacționeze advers, tocmai de aceea sângele din cordonul ombilical constituie o potrivire perfectă.
Recoltarea de celule stem la nașterea copilului tău îi oferă șansa ca mostra de sânge prelevat din cordonul ombilical să fie 100% compatibil și să-i salveze viața. În plus, procesul de recoltare nu implică niciun fel de risc nici pentru copil, nici pentru mamă. Tot procesul este realizat de personal calificat ce face parte din echipa medicală care asistă nașterea, iar procedura de recoltare celule stem este simplă și inofensivă.