Sfaturi gravide

A doua sarcină? Când este momentul oportun și de ce lucruri ar fi bine să ții cont

Fie că dintotdeauna ați visat să aveți mai mulți copii, fie că vă gândiți la un frate pentru copilul pe care îl aveți deja, un lucru este clar: bebelușul numărul doi este inclus în planul de viitor. Gândul de a avea o familie mai mare vă aduce probabil bucurie în suflet, dar în același timp aduce cu sine o mulțime de întrebări și neliniști. 

Desigur că nu există un răspuns corect sau greșit în această privință, însă un lucru este clar, sunt o mulțime de întrebări pe care să le iei în calcul pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie cu privire la momentul oportun, îngrijirea în sarcină, plus sfaturi despre cum să vă descurcați cu doi copii, mai ales că în general lucrurile nu merg întotdeauna așa cum lei planificăm.

Pregătirea pentru a doua sarcină: de ce este importantă

Așa cum probabil ai ținut cont să fii cât mai sănătoasă posibil înainte și în timpul sarcinii cu primul copil, cu siguranță așa vei dori ca lucrurile să meargă bine și cu a doua sarcină. Acest lucru înseamnă câteva reguli și precauții, dar mai ales să te asiguri că organismul tău a avut suficient timp pentru a-și reveni după prima sarcină. Iată câteva dintre lucrurile pe care ar fi bine să le cunoști dacă te pregătești pentru a doua sarcină:

1. Așteaptă între 12 și 18 luni înainte de o nouă sarcină

Recomandările unanime ale medicilor ginecologi spun că femeile care își doresc să devină din nou mame, ar trebui să evite să rămână însărcinate în termen de șase luni de la nașterea naturală, dar în mod ideal, să aștepte cel puțin 18 luni mai ales dacă vorbim de naștere prin cezariană, pentru a oferi corpului timpul necesar pentru a restabili vitaminele epuizate, pentru a ajuta sistemul reproductiv să se pregătească pentru a susține o nouă viață. O nouă sarcină venită mult prea repede aduce un risc crescut de ruptură uterină pentru o femeie care a suferit o operație cezariană, dacă va concepe un copil înainte ca uterul să se fii vindecat.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

2. Așteaptă-te la aceleași probleme medicale

Dacă la prima sarcină ai suferit de diabet gestațional sau preeclampsie, probabilitatea de a suferi de aceste afecțiuni în timpul celei de-a doua sarcini este foarte mare. Dar, dacă nu ai avut preeclampsie în timpul primei sarcini, riscul este foarte mic la a doua sarcină. În orice caz, discută cu medicul care îți supraveghează sarcina despre ce poți face pentru a reduce riscul de complicații. De asemenea, știm clar că, dacă o gravidă a avut predispoziție spre infecții urinare recurente, este predispusă și la a doua sarcină să sufere de aceeași boală.

 

3. Copiii concepuți la o diferență de până la șase luni au risc de prematuritate

Studiile au arătat că nu doar pentru gravidă există riscuri, ci și pentru copil dacă vine pe lume prea repede după fratele mai mare. Acesta se poate naște prematur, fie poate avea o greutate mai mică la naștere. În plus, perioadele mai mari între sarcini permit mamei să se bucure de fiecare copil în parte, să petreacă timp de calitate cu fiecare frate în parte. De asemenea, există studii care relevă faptul că frații între care e o diferență mai mare de doi ani au avut rezultate mai bune la școală decât cei de vârstă foarte apropiată. Acest lucru a fost explicat prin faptul că acești copii au avut parte de mai mult timp individual cu părinții decât cei născuți unul după altul.

De asemenea, cercetările medicale sugerează că o nouă sarcină în termen de 6 luni de la prima naștere este asociată cu un risc crescut de:

  • abrupție placentară – placenta se poate îndepărta parțial sau complet de peretele interior al uterului înainte de naștere;
  • tulburări congenitale;
  • autism;
  • anemie maternă.

Ajută copilul cel mare să se acomodeze cu nou-născutul

De cele mai multe ori, dificultatea venirii celui de-al doilea copil în viața de familie este dată de acceptarea fratelui cel mare și de ceea ce simte el în legătură cu faptul că atenția părinților este îndreptată către altcineva. 

Tocmai de aceea, modul în care părinții gestionează venirea noului membru va depinde de acceptarea fratelui mai mare a situației. Așadar, iată cum poți sublinia rolul important pe care îl are un frate mai mare:

  • Implică fratele mai mare în alegerea produselor pentru camera nou-născutului. Dacă frații vor împărţi acelaşi dormitor, acest lucru este deosebit de important;
  • Începe să căutați și să alegeți produse care pot fi folosite de doi copii, chiar dacă bebelușul nu va putea face încă acest lucru, important este să fie inclus în povestea familie voastre. Cum ar fi o măsuță cu două scăunele mici, două pahare și două farfurioare etc.
  • Ia în calcul să îl iei şi pe copil la o ecografie sau la o vizită prenatală, dacă îşi doreşte să te însoţească și explică-i că și el a crescut în burtica ta. Eventual arată-i poze cu tine însărcinată și ulterior cu el când era bebeluș. 
  • După nașterea celui mic, programează zilnic un moment special doar pentru tine şi copilul mai mare. Puteți merge în parc, la cumpărături, sau ai putea pur şi simplu să îi citeşti câteva povesti suplimentare înainte de culcare. Partenerul tău te-ar putea ajuta având grijă de nou-născut în tot acest timp.
  • Citeşte-i poveşti sau jucaţi jocuri care să îl ajute să înţeleagă ce se întâmplă în familie. Există mai multe cărţi scrise special pentru copii mici care devin fraţi mai mari.
  • Vorbește-i despre ce se va întâmpla atunci când frăţiorul vine acasă. Explică-i că un nou născut plânge, doarme, mănâncă şi are nevoie să îi fie schimbat şi spălat destul de des. 

Sosirea pe lume a unui nou copil aduce schimbări importante în viața oricărui cuplu, cu atât mai mult în viața unei femei al cărui corp suferă cele mai multe modificări. Fiecare sarcină este așadar unică. Chiar dacă vorbim de a doua sarcină și inmplicit a doua naștere există situații care se pot anticipa, dar și o doză de neprevăzut. Deși se spune că a doua sarcină este mai ușoară, medicii spun că acest lucru nu este o regulă.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Oricum, indiferent de cât de mare sau de mică este diferenţa de vârstă între frați, există un lucru de care orice părinte ține cont: grija pentru ambii copii. Această grijă se poate materializa, printre altele și prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem din sângele din cordonul ombilical pot salva frați bolnavi. Cea mai bună alegere într-un transplant alogen sunt celulele stem recoltate de la un frate sau de la o soră, compatibili. 

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022