Aproximativ 15% dintre femeile însărcinate trec printr-un avort spontan. Această statistică este subestimată deoarece multe pierderi de sarcină rămân necunoscute. Cele mai multe avorturi spontane sunt cauzate de anomalii cromozomiale și se întâmplă înainte de săptămâna 20 de sarcină. Vârsta înaintată, obezitatea și anumite problemele medicale cronice, cum ar fi diabetul, tulburările tiroidiene și hipertensiunea arterială, cresc, de asemenea, riscul de avort spontan.
În timp ce aceste cauze nu pot fi controlate, decât în anumite circumstanțe, există alte modalități ușor de ținut cont pentru a reduce șansele de a suferi un avort spontan.
Există o mulțime de infecții care pot provoca avort spontan, printre care infecțiile virale și bacteriene cauzate de o igienă precară sau contactul cu persoane bolnave. Tocmai de aceea, o igienă corectă a mâinilor este esențială în perioada sarcinii, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie cu corona virus. Spală-te pe mâini cel puțin 20 de secunde folosind săpun și apă caldă de fiecare dată când vii de afară, când intenționezi să mănânci sau intri în contact cu alte persoane și ai pus mâna pe suprafețe comune.
Foarte multe cercetări efectuate asupra efectelor negative ale fumatului au confirmat că există un risc major pentru sănătate. Substanțele nocive din țigări cresc riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, boli pulmonare, boli de inimă, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Femeile care fumează sunt mai susceptibile de a suferi de infertilitate, de avort spontan, cât și să nască un copil prematur, cu probleme medicale sau cu o greutate mică la naștere.
Listerioza este o infecție cauzată de bacteria Listeria Monocytogenes, pe care oricine o poate contracta prin consumul de alimente contaminate. Printre alimentele cu cel mai mare risc de contaminare se numără laptele nepasteurizat (crud), carnea și peștele care nu sunt preparate termic corespunzător, cât și legumele și brânza. Persoanele care ar putea fi mai susceptibile de a contracta listerioza sunt femeile însărcinate, copiii mici, vârstnicii și persoanele cu imunitatea scăzută. Infecția cu Listeria în timpul sarcinii poate crește riscul de avort spontan, de moarte fetală intrauterină, de infecții uterine și de naștere prematură.
Așadar dacă ești însăcrinată, măsurile de precauție sunt deosebit de importante pentru a evita îmbolnăvirea și riscul unui avort spontan:
Asocierea obezității cu sarcina poate presupune un risc crescut de avort spontan, diabet gestațional și hipertensiune. Mai mult decât atât, medicii au constatat că femeile supraponderale sunt cu peste 60% mai expuse riscului de a suferi un avort spontan, comparativ cu femeile care au o greutate normală.
Consumul unor alimente sănătoase nu trebuie privită doar ca o preocupare pentru femeile care încearcă să slăbească. Cercetările au arătat că o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale poate reduce riscul de complicații în sarcină. Astfel, un studiu efectuat în 2011 în cadrul Universității Stanford a confirmat că femeile au fost cu 50% mai puține șanse să aibă un copil cu anencefalie dacă urmează o astfel de dietă. O dietă sănătoasă este asociată cu o sarcină sănătoasă, cât și cu controlul optim al zahărului din sânge pentru femeile cu diabet zaharat.
Consumului unei cantități mari de alcool va avea un impact negativ asupra sănătății tale, cu atât mai mult asupra sarcinii. Există mai mulți factori de risc care au legătură cu avortul spontan repetat în primul trimestru, iar consumul de alcool este unul dintre ei.
Problemele cronice de sănătate, cum ar fi lupusul, diabetul sau hipertensiunea arterială, sunt toate asociate cu șanse crescute de avort spontan. Așadar, dacă suferi de o boală cronică diagnosticată, vei avea cele mai bune șanse pentru o sarcină sănătoasă dacă îți menții starea medicală sub control atât înainte de concepție, cât și pe tot parcursul sarcinii.
Consultă medicul obstetrician despre cum poți controla cel mai bine boala cronică de care suferi și asigură-te că urmezi toate recomandările medicului, inclusiv medicamente recomandate.
De asemenea, beneficiile acidului folic sunt cele mai importante în primele etape ale sarcinii, așadar dacă vrei să rămâi gravidă ține cont și de acest lucru. Aportul corect de acid folic este esențial pentru prevenirea defectelor tubului neural la bebeluși, care pot fi fatale în funcție de severitatea bolii.
Foarte multe femei ajung la controlul ginecologic după ce au rămas însărcinate. Ideal ar fi ca fiecare femeie care își dorește să devină mamă să țină cont de îngrijirea prenatală, care înseamnă efectuarea unor analize și controale înainte de a rămâne însărcinată tocmai pentru a preveni un potențial avort spontan. Unul dintre obiectivele principale ale consultației prenatale este identificarea sarcinilor cu risc (de dorit chiar de la prima consultație prenatală), aceste sarcini necesitând o monitorizare specială.
Ideal ar fi ca fiecare femeie care își dorește să rămână însărcinată să efectueze o evaluare medicală înainte de concepție. În cadrul acestei consultații se va efectua un control ginecologic, împreună cu analize specifice (examen Babeș – Papanicolau + examenele de secreție vaginală) și de cele generale (sânge și urină). Se va consilia viitoarea gravidă în privința adoptării unui mod de viață sănătos (renuntarea la fumat, la consumul de alcool), administrarea de vitamine (acid folic – administrat corect: cu 3 luni înainte de sarcină), cât și oprirea pilulelor contraceptive cu 3 luni înainte de a concepe un copil.
Știm că îți dorești din start tot ceea ce este mai bine pentru copilul tău. De aceea, dacă ai în plan să rămâi însărcinată sau dacă ai aflat că vei fi mamă, măsurile de siguranță, prevenție și îngrijire sunt deosebit de importante. La fel ca și alegerea unui viitor sigur în ceea ce privește sănătatea copilului tău, alegând recoltarea celulelor stem la naștere.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…