A avea un copil este un motiv de bucurie și de emoție, dar poate fi, de altfel, un motiv de stres, iar pentru multe dintre proaspetele mămici se manifestă prin depresie sau anxietate postpartum. Este vorba despre anxietatea normală prin care trece orice femeie după naștere sau este ceva care ar putea necesita tratament?
Există o mare varietate de simptome pe care femeile însărcinate şi proaspetele mame le pot experimenta atunci când vine vorba de depresie sau anxietate. Unele dintre acestea sunt normale, însă atunci când apar tulburări de somn, grija excesivă pentru copil și alte gânduri negative, problema tinde să se agraveze.
Pentru a scăpa de gândurile care vă tulbură starea psihică, este bine să vă luați toate măsurile de precauție pentru a fi sigură că cel mic este în siguranță. Baby Stem este partener Seracell și oferă servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem, la cele mai înalte standarde.
Iată 5 simptome comune ale depresiei și anxietății postpartum care ar trebui să vă trimită la un medic specialist:
Furia. Se poate întâmpla ca tot ce se află în jur să vă agite și să vă facă să vă înfuriați: copilul, partenerul de viață, copiii mai mari, o mulțime de lucruri vă sunt acum iritante, chiar dacă înainte de naștere nu le-ați simțit astfel. Această situație este confuză pentru multe dintre femei, știu că reacționează greșit, însă nu se pot calma, de aceea este nevoie de intervenția unui specialist.
Încețoșarea creierului. Pentru multe dintre femei, creierul nu funcționează la fel de bine atunci când suferă de depresie şi anxietate postpartum. Este greu să-și amintească lucruri, să analizeze o anumită situație, să aibă mintea limpede. Nu pot face mai multe lucruri deodată ca în mod obişnuit. Dacă mintea este tulbure şi simţiți că ați pierdut cel puţin 20 de puncte de IQ după naștere, trebuie să știți că este o senzație de scurtă durată.
Gândirea negativă. Cei mai mulți oameni cred că sunt în control deplin asupra gândurilor lor. Însă după naștere, femeile se pot confrunta cu gânduri înfricoșătoare, care apar involuntar și sunt foarte supărătoare, dar continuă să vă chinuie, fără a avea control asupra lor. Adesea, ele încep cu sintagma „ce se întâmplă dacă” sau „ce se întâmplă dacă acel lucru îngrozitor s-a întâmplat?”. Gândurile intruzive sunt un semn de anxietate postpartum şi nu înseamnă că v-ați transformat într-un monstru oribil. În cazul în care acestea vă creează o stare de agitație continuă, este indicat să apelați la un specialist.
Amorțirea corpului. Dacă credeți că femeile cu depresie postpartum sunt pline de emoții puternice, sunt triste și plâng tot timpul, s-ar putea fiți surprinsă. Unele femei nu simt altceva decât goliciune interioară. Acestea realizează activitățile necesare precum un robot, fără a simți ceva în interior. Dacă sunteți deconectată de la lucrurile pe care le faceți şi vă simțiți ca și când ați pluti peste viață, dar nu mai faceți parte din ea, trebuie să discutați cu un specialist. Acest lucru nu este ceea ce o naștere și un copil ar trebui să creeze.
Insomnia. Multe dintre proaspetele mămici profită de somnul odihnitor din perioada în care nou-născutul doarme, dar în cazul în care suferă de depresie de tipul postpartum, oricât de obosite ar fi, ele nu se pot odihni. Este destul de şocant pentru o mamă care nu a fost niciodată mai epuizată în viața ei să fie în imposibilitatea de a dormi. Toate proaspetele mămici sunt obosite, dar nu vor putea să doarmă atunci când apar semnele de depresie sau anxietate postpartum.
În cazul în care treceți prin aceste stări și simptome după naștere, cel mai bun lucru de făcut este să mergeți la un consult de specialitate. Depresia și anxietatea postpartum sunt foarte frecvente, însă nu și normale, de aceea un tratament special vă poate ajuta să vă bucurați de clipele petrecute alături de bebeluș.
Baby Stem este partener Seracell și oferă servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem, la cele mai înalte standarde. Baby Stem pune la dispoziția clienților săi un kit de recoltare dar și orice informație necesară. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.ro.