O dată ce o femeie a născut, aceasta începe să manifeste stări de emoţie, de la bucurie şi fericire, la teamă şi anxietate. De asemenea, poate determina ceva la care să nu te aştepţi, ducând la o stare depresivă.
Depresia postpartum se manifestă la multe mame, imediat dupa ce au nascut, printr-o stare de tristeţe, ceea ce reprezintă o labilitate emoţională normală care apare în această perioadă, în special în primele zile imediat după , care se manifesta printr-un plâns aparent fără motiv şi schimbări bruşte de dispoziţie, însă dispare rapid, într-un termen de maximum 3 săptămâni.
Unele proaspete mamici vor manifesta o stare de depresie mai puternică şi de o perioadă mai mare de timp, cunoscută ca depresia postpartum. Foarte rar apare o formă extremă de depresie cunoscută ca psihoză post-natală. Depresia postpartum nu este o slăbiciune a mamei, ci mai degrabă o complicaţie a naşterii. Dacă suferi de depresie postpartum, ţi se va recomanda un anumit tratament astfel încât simptomele să fie controlate şi să te poţi bucura de copilul tău, însă există câteva sfaturi ușor de pus în practică pentru a ameliora aceste simptome.
Simptomele depresiei postnatale
Simptomele care apar la femeile care suferă de depresie postpartum care variază, precum iritabilitate psihică, stare de insomnie, crize nemotivate de plâns. Acestea sunt frecvent intâlnite în primele zile după naştere, în cadrul a mai mult de jumătate dintre femei, fiind cunoscute sub denumirea de „baby blues”. În a patra zi acestea se manifestă la maximum şi dispar complet în mai puţin de 2 săptămâni, când modificările hormonale se atenuează.
H3 5 Sfaturi pentru a depăşi depresia postpartum
- Ceea ce este foarte important să faci este să adopți un stil de viață cât mai sănătos. Include în rutina ta practicarea regulată a unei activităţi fizice, cum ar fi plimbatul copilului; mănâncă alimente sănătoase şi nu consuma alcool.
- Fixează-ţi aşteptări realiste. Nu te forţa să faci totul singură. Fă ceea ce poţi şi renunţă la restul. Apelează la ajutorul celor din jur.
- Fă-ţi timp şi pentru tine. Îmbracă-te în ceva frumos, ieşi din casă şi mergi în vizită la o prietenă sau petrece timp de una singură cu partenerul tău.
- Ai mare grijă să nu te izolezi! Este extrem de important ca familia să te înțeleagă și să te susțină în timpul depresiei postpartum.
- Ceea ce multe proaspete mame nu știu este faptul că alăptarea la sân oferă beneficii de tip emoţional şi fizic, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Pentru acest motiv, s-au identificat antidepresivele sigure în timpul alăptării. Astfel, nu este necesară întreruperea alăptării în timpul tratamentului cu antidepresive pentru depresia postpartum.
În cazul în care treci prin aceste stări și simptome după naștere, cel mai bun lucru de făcut este să mergi la un consult de specialitate. Depresia și anxietatea postpartum sunt foarte frecvente, însă nu și normale, de aceea un tratament special te poate ajuta să te bucuri de clipele petrecute alături de bebeluș.
Este important ca atunci când te confrunți cu depresie după naștere, indiferent dacă este vorba despre o intensitate mică sau moderată, să apelezi la terapie suportivă. Simptomele depresiei postpartum se pot îmbunătăți și după prima şedinţă, iar după primele 6 şedinţe poate fi observată o ameliorare semnificativă.
Baby Stem este partener Seracell și oferă servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem, la cele mai înalte standarde. Baby Stem pune la dispoziția clienților săi un kit de recoltare dar și orice informație necesară. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.ro.