5 întrebări „cheie” despre procesul de recoltare al celulelor stem

Celule stem recoltate la naștere sunt o procedură deja cunoscută în întreaga lume. Celulele stem sunt extrase din cordonul ombilical al nou–născutului, urmând ca ele să fie procesate și depozitate într-o bancă de celule stem, cu care părinții semnează în prealabil, un contract.

Decizia de a recolta celule stem la naștere este una extrem de importantă, deoarece celulele stem pot fi utilizate atât pentru tratarea copilului căruia i-au fost recoltate, cât și pentru rudele compatibile cu acesta, dacă ele sunt donate. Studiile arată că șansele de compatibilitate sunt de 1 la 4, comparativ cu 1 la 200.000, în cazul înscrierii pe listele pentru transplant.

1. Ce este „sângele din cordonul ombilical”?

Termenul de „sânge din cordonul ombilical” este folosit pentru sângele preluat din cordonul ombilical (cum arată și denumirea sa) și din placenta mamei. Până nu demult, acestea erau consideratenumai bune de aruncat, astfel că, după naștere, erau aruncate. Sângele din cordonul ombilical conține însă celule stem, care pot fi criogenate și utilizate peste ani în tratarea a peste 85 de boli grave, precum leucemia, diverse tipuri de cancer, limfoame, etc.

2. Cum se colectează celulele stem?

Procesul de recoltare al celulelor stem începe imediat după nașterea propriu-zisă, astfel că, odată expulzat fătul (în cazul nașterii naturale) sau extras de medicii ginecologi (în cazul operației de cezariană), se poate începe recoltarea de celule stem din cordonul ombilical. Sângele este prelevat din vena cordonului ombilical atașat de placentă, după ce acesta a fost desprins de nou – născut. Decizia de a recolta celule stem este una foarte importantă, deoarece recoltarea de celule stem la naștere înseamnă o șansă în plus spre o viață fără probleme medicale grave. Baby Stem este asociat Seracell în România și oferă servicii de stocare și prelucrare a celulelor stem, la cele mai înalte standarde.

3. Cat durează procedura de recoltare a celulelor stem?

Procedura de recoltare a celulelor stem durează între 30 de secunde și maxim 3 minute și nu implică niciun fel de risc sau de durere pentru mamă sau pentru nou-născut. Recoltarea celulelor stem poate fi făcută în oricare dintre cazurile următoare:

  • Naștere pe cale vaginală
  • Naștere prin operația de cezariană
  • Naștere prematură
  • Sarcină gemelară/multiplă
  • Sarcină suprapurtată

Indiferent de metoda prin care viitoarele mămici aleg să nască, procesul de preluare al celulelor stem se poate realiza fără niciun fel de probleme. Odată recoltate, celulele sunt transportate în Germania, la Seracell, pentru a fi prelucrate. Seracell dispune de patru laboratoare foarte atent dotate, dar și de camere sterile speciale, pentru ca celulele stem să fie procesate și depozitate în condiții ireproșabile.

4. Când se clampează cordonul ombilical?

Clamparea corectă a cordonului ombilical este foarte importantă în procesul de prelevare al celulelor stem. O parte din sângele placentar poate ajunge din nou în sistemul circular dacă cordonul ombilical nu este clampat prematur. Specialiștii recomanda ca această clampare a cordonului ombilical să fie întârziată cu minim două minute, pentru a preveni anemia în primele luni de viață, dar și pentru a îmbunătăți rezervele de fier și nivelurile feritinei (complex globular proteic) până la 6 luni.

5. Când trebuie tăiat cordonul ombilical?

Tăierea cordonului ombilical după naștere este un subiect care naște, din ce în ce mai des, controverse. La un capăt se află medicii care susțin că tăierea cordonului trebuie făcută în primele câteva zeci de secunde după naștere, în timp ce alții susțin menținerea cordonului timp de câteva minute, înainte de a fi tăiat.

Studiile din ultimii ani, au arătat că bebelușii au mai multe de câștigat dacă tăierea cordonului ombilical este întârziată cu câteva minute. Păstrarea cordonului ombilical permite ca, după naștere, copilului să îi fie transmis prin placenta mai mult sânge bogat în fier. Altfel spus, tăierea prea rapidă a cordonului ombilical duce la reducerea cantității de sânge care este transferată de la mama la nou-născut, afectând astfel depozitele de fier din organismul bebelușului. O cantitate suficientă de fier va asigura celui mic o dezvoltare corectă a creierului și implicit a copilului, până la aproximativ 2 ani.

Datorită facilităților dar și a tehnologiei avansate, Seracell este una dintre puținele bănci de celule stem care au obținut acreditarea europeană GMP (God Manufacturing Practice), cea mai importanță certificare în domeniul prelucrării și stocării probelor biologice. În plus, Seracelll dispune și de JACIE, o altă acreditare extrem de importantă în domeniul prelucrării celulelor stem.

Baby Stem este partener exclusiv Seracell în România și oferă servicii de prelucrare și stocare a celulelor stem, la calitate germană. Pentru mai multe detalii, vizitează Babystem.ro.

Voteaza 5 întrebări „cheie” despre procesul de recoltare al celulelor stem: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile