Când o femeie se așteaptă un copil, are nevoie de toate oligoelementele si mineralele. Desigur, este posibil să le obțină dintr-un complex de multivitamine. Dar, în lunile de vară, există încă posibilitatea de a mânca variat de fructe si legume proaspete. Cum să vă structuraţi corect dieta?
Seleniu. Aproape nimeni nu acordă atenție acestui oligoelement. Și se dovedește a fi extrem de important pentru starea de sănătate a copilului nenăscut. În 60 ani, ca urmare a experimentelor oamenii de ştiinţă au ajuns la o concluzie interesantă. S-a constatat că adăugarea dozelor mici de seleniu în dieta animalelor de fermă a dus la o scădere drastică a numărului de cazuri de îmbolnăvire. Seleniul este destul de important în timpul sarcinii, pentru că atunci când există un neajuns are loc perturbarea creşterii oaselor. În plus, preparatele cu seleniu ajută doctorii în a preveni dezvoltarea tiroidiei postpartum (inflamaţie a glandei tiroide). Cel mai mult seleniu îl conţin nucile de Brazilia. El se regăseşte de asemenea în ton, carne de caracatiță și ficat fiert.
Iod. Deficienţa de iod poate provoca o adevărată catastrofă în dezvoltarea corectă a sarcinii. Copiii încep să rămână vizibil în urmă în dezvoltarea mentală și fizică (demenţă, cretinism). Pot apărea malformaţii. Din moment cefetusul atrage toţi micronutrienţii organismul mamei sale, femeia deja însărcinată în primele săptămâni, trebuie să acorde o atenție deosebită la alimentele care conțin iod: alge marine, fructe de mare, pește de mare.
Acidul folic. Un alt element esențial. S-a dovedit că deficitul de acid folic înainte de sarcină și în primul trimestru (12 săptămâni) cauzează malformații fetale, de multe ori incompatibile cu viața (despicătura maduvei spinarii, absența creierului). Alimentaţia viitorilor părinţi ar trebui să conţină acid folic încă din perioada planificării sarcinii. Vitamina se găseşte în ficatl pîăsărilor şi animalelor, germeni de grau, legume, tărâţe, spanac, patrunjel.
Mio–inozitol. S-a constatat că un deficit de această substanță încă necunoscută determină malformații fetale . Mioinozitolul este conţinut de germenii de grâu, tărâțe, portocale, mazăre verde proaspătă.
Proteine. Este materialul de construcţie pentru toate celulele vii. Fără proteine viaţa este imposibilă. Prin urmare, femeia insarcinată trebuie să mănânce carne în fiecare zi. Ce ar trebui să facă vegetarienii? Contrar credinţei populare, proteinele vegetale nu sunt analogice cu cele animale – au o structură complet diferită. Deci, în acest caz trebuie să decidă mama. Proteinele se gasesc in aproape toate alimentele. Cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să facă un accent pe carne, carne de vită (sau orice carne roşie), care are un conţinut ridicat de proteine, și este, de asemenea, bogată în fier. Mai este potrivită carnea de pui şi curcan.
Ce ar putea conţine meniul zilei?
Dimineaţa:
– brânză de vaci şi ceai, suc de fructe sau compot.
La prânz:
– Supă de pui cu mazăre şi tărâţe. Ficat fiert cu garnitură de orez pentru felul doi.
Seara:
– peşte oceanic şi pregătiţi la abur.
Între mese puteţi consuma fructe uscate sau proaspete, nuci.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…