Cuprins
Sunt multe momente pline de fericire în sarcină, însă aceasta nu este presărată decât cu astfel de momente. Există mulți factori care pot crea disconfort pe parcursul celor nouă luni, cât timp corpul este în continuă transformare. Pe lângă durerile de spate, greața, sensibilitatea gingiilor, apariția de hemoroizi în sarcină este o realitate cu care se confruntă multe dintre viitoarele sau proaspetele mame.
Hemoroizi în sarcină
Hemoroizii sunt vasele de sânge din zona rectală. În mod obișnuit, acestea variază de la dimensiunea unui bob mic, mic până la dimensiunea unui bob cât un strugure. Aceștia se pot inflama intern dar și extern, în interiorul rectului sau pot ieși prin anus. Deși știm că acest lucru nu o să vă facă să vă simțiți mai bine, trebuie să știți că hemoroizii în sarcină sunt inofensivi, nu afectează sarcina sau copilul, și comuni, afectând mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate, în special de la mijlocul trimestrului doi de sarcină și până după naștere.
- Simptome hemoroizi: hemoroizii pot fi cauza unor senzații locale de mâncărime sau chiar de ușoară ori severă durere, disconfort în poziția șezut pe scaun, sângerare la defecație.
Cauze ale apariției hemoroizilor
- Constipația poate, de asemenea, să cauzeze sau să agraveze hemoroizii, atunci când aveți scaune rare, tari și depuneți mult efort, tensiunea suplimentară pe care o depuneți pentru a elimina exercită o presiune asupra venelor din zona rectală și le determină se se inflameze și să se umfle.
- Hormonii – progesteronul relaxează pereții venelor, permițându-le să se umfle mai ușor.
Progesteronul determină constipație prin încetinirea tranzitului intestinal.
Presiunea din uterul aflat în creștere, tot mai accentuată începând cu săptămâna 25, plus creșterea fluxului sanguin în zona pelviană, poate determina umflarea venelor din peretele rectal, durerea și mâncărimea. Dilatarea uterului pune presiune asupra venelor pelvine și venei cave inferioare (situată în parțile drepte ale corpului și care duce sânge către membrele inferioare). În acest caz, uterul se poate umfla, din cauza sângelui care nu mai ajunge în timp util în cealaltă jumătate a corpului.
- Travaliul și expulzia – Hemoroizii pot să apară și imediat după ce nașterea naturală a avut loc, datorită împingerilor repetate și grele din timpul nașterii naturale și a presiunii puse pe venele din zona perineului și a rectului. Acest lucru poate să însemne că hemoroizii erau deja inflamați, dar fără să vă deranjeze sau că s-au inflamat în timpul travaliului.
Hemoroizi tratament și prevenție
- Rămâneți hidratat – cel mai bun tratament pentru hemeroizi în sarcină este, cum altfel, prevenția. Hidratarea rămâne un pas principal care poate ajuta în prevenția și ameliorarea hemoroizilor. Beți multa apa și consumați multe fibre pentru o digestie și o eliminare ușoară.
- Mâncați multe fructe și beți suc de prune. Nu amânați mersul la toaleta ci mergeți exact atunci când organismul o cere.
· Faceți exerciții Kegel. Exercițiile Kegel consolidează mușchii pelvisului, care susțin uterul, vezica urinară, intestinul subțire și rectul. Puteți face exerciții Kegel, cunoscute și sub numele de antrenament muscular ai zonei pelviene, oricând. Acestea pot ajuta la prevenirea hemoroizilor prin îmbunătățirea circulației în zonă.· Dormiți pe partea stângă – stând culcat pe partea stângă de câteva ori pe zi, sau chiar dormitul pe aceasta parte pentru toata noaptea, eliberează presiunea supra venelor rectale și ușurează circulația sângelui, eliberând vena cavă.
- Faceți mișcare regulată. Încercați să faceți o plimbare de cinci minute în fiecare oră, pentru a îmbunătăți circulația în zonă și pentru a ajuta la digestie. Cu acordul medicului, continuați exercițiile de sarcină.
- Nu vă forțați dacă sunteți constipat. Astfel puneți și mai multă presiune pe venele din zona rectului si a anusului. Nu stați mult pe toaletă, limitați timpul exact la cât aveți nevoie pentru eliminare.
- Nu folosiți hârtie igienică pentru ștergere. Utilizați apă caldă și săpun sau șervețele umede, ștergeți ușor pentru a evita sângerarea și durerea.Nu ștergețiforțat, care poate irita țesuturile sensibile.
- Faceți o baie caldă – timp de 10 – 15 minute în cada ar putea ajuta la reducerea disconfortului provocat de hemorizi în sarcină. Baia caldă ajută la circulația sângelui în această zonă.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamentul hemoroizilor. Acesta poate recomanda un unguent sau o cremă topică pentru a ușura mâncărimea și durerea.
Suntem siguri că așa cum te gândești la sănătatea ta, te-ai gândit de nenumărate ori și la sănătatea bebelușului tău. Probabil că ai luat în calcul recoltarea de celule stem la naștere. Este foarte bine să vorbești din timp cu doctorul tău despre opțiunea ta și despre tehnica de recoltare a celulelor stem.
O clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România, a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.