3 lucruri pe care trebuie sa le știi despre luarea antidepresivelor înainte și în timpul sarcinii

Dacă aveți depresie netratată, este posibil să nu vă aflați în starea de spirit optimă pentru o îngrijire prenatală ideală sau pentru a purta de grijă alimentației, activităților și schimbărilor ce apar în timpul sarcinii. Experiența depresiei majore în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de naștere prematură, scăderea greutății la naștere, scăderea creșterii fetale sau alte probleme pentru copil. Depresia instabilă în timpul sarcinii crește, de asemenea, riscul depresiei postpartum, încetarea anticipată a alăptării și dificultatea de conectare cu bebelușul.

Antidepresivele sunt o opțiune de tratament primar pentru majoritatea tipurilor de depresie. Dar există beneficii și riscuri care trebuie luate în considerare la administrarea de antidepresive în sarcină. Iată ce trebuie să știți.

Lăsată netratată, depresia poate afecta bebelușul în timpul sarcinii

Depresia maternă poate avea consecințe asupra nou-născuților. Pentru femeile care se sunt însărcinate, sarcina este destul de grea, chiar și fără depresie, dar aceasta poate să agraveze insomniile, să vă lase fără motivație de a mânca sănătos și să crească riscul de greață, vărsături sau hipertensiune arterială.  Anumite studii arată că și bebelușii suferă de simptomele depresiei mamei lor: expunerea în uter la depresie este legată de malformații infantile, probleme cardiace, naștere prematură și greutate mică la naștere. Ca bebeluși, ei pot ajunge mai iritabili și mai puțin empatici, activi și atenți decât bebelușii născuți de mame care nu suferă de depresie.  

Doctorul poate prescrie antidepresive în timpul sarcinii

Decizia de a utiliza antidepresive în timpul sarcinii se bazează pe echilibrul dintre riscuri și beneficii. Per total, riscul de defecte congenitale și alte probleme pentru copiii mamei care iau antidepresive în timpul sarcinii este foarte scăzut. Cu toate acestea, câteva medicamente s-au dovedit a fi sigure în timpul sarcinii și anumite tipuri de antidepresive au fost asociate cu un risc mai ridicat de complicații pentru copii.

Dacă utilizați antidepresive în timpul sarcinii, medicul dumneavoastră va încerca să minimizeze expunerea copilului la medicamente. Acest lucru se poate face prin prescrierea unui singur medicament (monoterapie) la cea mai mică doză eficientă, în special în timpul primului trimestru de sarcina.

Întreruperea antidepresivelor în timpul sarcinii nu este tot timpul o opțiune

Dacă încetați să luați antidepresive în timpul sarcinii, riscați o revenire a depresiei cu complicații asociate, cum ar fi agravarea stării de spirit, incapacitatea de a avea grijă de propria persoană sau de sarcină și depresia postpartum sau psihoza postpartum.

Dacă aveți depresie și sunteți gravidă sau vă gândiți să rămâneți însărcinată, este important să vă adresați medicului dumneavoastră. Nu este ușor să decideți cum să tratați depresia în timpul sarcinii. Riscurile și beneficiile administrării medicației în timpul sarcinii trebuie cântărite cu atenție pentru a face o alegere în cunoștință de cauză, care vă oferă,  atât dumneavoastră cât și bebelușului, cea mai bună șansă pentru sănătatea pe termen lung.

Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare performante, prin colaborarea cu banca numărul 1 din Germania, dar și cu una dintre cele mai mari companii de servicii medicale (recoltare şi stocare celule stem) din Marea Britanie, Baby Stem va oferi un serviciu medical unic pe piața din România, respectiv cea mai inovatoare şi performantă tehnologie de stocare cu patent propriu, dezvoltat de Cells4Life. Cells4Life este una dintre cele mai vechi bănci de sânge din Europa şi singură bancă ce oferă acces copilului la mai multe tratamente, cu peste 100.000 de eșantioane stocate în prezent. Baby Stem oferă servicii de stocare a celulelor stem printr-un kit de recoltare, asistenta pe tot parcursul procesului şi garanţia calităţii băncii Cells4Life. Pentru mai multe detalii vizitaţi babystem.ro.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022