3 lucruri despre mișcările fătului pe care le simți în timpul sarcinii!

Stările de rău, durerile de spate, picioarele umflate și alte probleme cu care se confruntă viitoarele mămici în timpul unei sarcini sunt parcă șterse cu buretele odată ce simt primele mișcări ale copilașului lor în burtică. Simplul gând că în interiorul tău crește o nouă ființă te bucură și te face în același timp și curioasă. Ce se întâmplă în interiorul tău când se mișcă? De ce se mișcă bebelușul și când vei simți primele lui mișcări? Sunt întrebări pe care și le pun toate femeile însărcinate.

Când vei simți primele mișcări fetale?

În primul trimestru de sarcină nu vei simți prea multă activitate în burtică, deși fătul începe să se miște încă din săptămâna a șaptea sau a opta. Mișcările vor fi destul de ușoare încât vor trece neobservate până în săptămâna a 16-a sau chiar a 18-a în anumite cazuri. Sunt femei care au simțit mișcările fătului și mai repede de atât, asta pentru că fiecare bebeluș este diferit și are un ritm de mișcare și dezvoltare unic. Până în momentul în care vei simți primele mișcări în burtică, fătul tău va învăța să își miște piciorușele, să înghită, să caște și să își deschidă ochii sau să sugă degetul. În cazul în care îl vei surprinde la ecografie sugându-și degețelul, vei putea determina dacă e stângaci sau dreptaci.
Din acest punct, mișcările bebelușului tău vor fi mai evidente. La început vei simți așa-numitele ,,bătăi de aripi”, sau ,,fluturași” în stomac, ca atunci când ești foarte emoționată, sau poți avea senzația unor bule de aer care se sparg.
Prin săptămâna 24 de sarcină, mișcările fetale devin mai puternice. Vei simți mai intens orice mișcare a bebelușului, fie că se întoarce sau pur și simplu explorează uterul, sau chiar și atunci când sughită. Până să îți dai seama, bebelușul tău se va transforma într-un adevărat nija și vei simți adesea lovituri de piciorușe care, la început, te vor durea. Însă, cum le vei simți până la finalul sarcinii, te vei obișnui cu ,,antrenamentele” micuțului tău.
La fel ca orice alt aspect sau simptom al sarcinii, vă puteți întreba dacă toată această mișcare este bună sau dacă este un semnal că ceva ar putea fi în neregulă. Adevărul este că bebelușii se mută mult și este perfect normal. Însă din săptămâna 28, medicul ar putea să vă ceară să numărați mișcările bebelușului. Poți să monitorizezi mișcările fetale de două ori pe zi. O dată dimineața, când fătul este mai liniștit și o dată seara, când mișcările sunt mai frecvente.

Cum să numeri mișcările bebelușului?

Uită-te la ceas și numără 10 mișcări de orice fel în timpul unei ore. Uneori s-ar putea să dureze mai mult acest proces.
Dacă în timpul unei ore întregi nu simțiți 10 mișcări, luați o gustare sau un suc de fructe, întindeți-vă și continuați să numărați. Dacă durează mai mult de două ore pentru a ajunge la 10, contactați medicul. Deși absența activității nu înseamnă neapărat că ceva e în neregulă, poate fi nevoie de o evaluare sau monitorizare rapidă penru a vedea ce se întâmplă.
Verificarea mișcărilor fetale devine tot mai importantă cu cât se apropie momentul nașterii. În ultima lună de sarcină va trebui să numeri mult mai des mișcările și să anunți medicul imediat ce simți o scădere bruscă a ritmului acestora.
Totuși, în luna a noua nu vei mai simți acele lovituri rapide, din moment ce bebelușul nu va mai avea destul loc să se desfășoare în voie. Însă mișcările vor fi mai ample, care îți vor atrage atenția cu siguranță. Iar loviturile de piciorușe vor fi tot mai puternice. Cu două-trei săptămâni înainte de momentul nașterii, copilul își va muta adesea poziția corpului, întorcându-se cu capul în jos.

Când simți cel mai des mișcările fetale?

Cel mai des veisimți mișcările copilului când te vei întinde pe o parte. Această poziție favorizează circulația sângelui către uter, ceea ce duce la o activitate fetală mai intensă. În timpul zilei, când ești activă, fătul va fi destul de liniștit. Mișcările pe care lefaci îi creeayă o senzație de legănat, ceea ce îi poate provoca somnul.
Bebelușul mai devine activ imediat după ce mănânci. Alimentele pe care le consumi în tiompul sarcini ajung în lichidul amniotic care înconjoară fătul. Mișcările pot însemna că îi place sau, din contră, îi displace ce ai mâncat ultima dată.

De asemenea, după săptămâna 20, bebelușul răspunde la sunete sau la lumină. Dacă aprinzi o lanternă spre burtica ta, poți simți cum se mișcă bebelușul. Acesta se poate întoarce către lumină sau, dacă îl deranjează, se poate întoarce în direcția opusă.
Baby Stem oferă calitate germană și servicii la cele mai înalte standarde pentru clienții săi, fiind partener exclusiv al Seracell în România. Seracell lucrează cu Facultatea de Medicină a Universităţii Rostock, una dintre cele mai vechi universităţi din nordul Europei și este acreditată de Good Manufacturing Practice, cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării si stocării probelor biologice. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul www.babystem.ro

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022