(Continuare)
8. Invata-ti copilul sa-si stabileasca obiective, scopuri, fie ele mici si pe termen scurt, o viata cu sens si implinita trebuie construita, ea nu vine cu valul, iar omul trebuie sa invete asta de mic, pentru a evita dezamagirile.
9. O anecdota spunea asa: „Fiul unui barbat de 90 de ani si-a chemat copilul si l-a rugat sa-l ajute sa-l duca pe batran cu roaba in strada. „M-am saturat de bunicul tau, sta cu zilele in casa, nu face nimic, se plange de toate si nu mai avem timp pentru el. Gata, si-a trait traiul si si-a mancat malaiul!”. Copilul s-a uitat la tatal sau si i-a raspuns „Desigur, taticule. Si apoi sa pastram roaba, ca sa avem in ce sa te caram si pe tine in strada.” Mai simplu spus – copilul observa felul in care te comporti cu propriii parinti si se va comporta si cu tine la fel cand va creste.
10. Un esec, o greseala, o ratare nu este un capat de tara, nu este o dovada ca nu are capacitati. Cu totii trecem prin ele si putem invata ceva, arata-i ce poate invata din propriile greseli.
11. Invata sa nu-l critici de fata cu prietenii lui, nici la o varsta nu ne-ar placea sa ne stirbim autoritatea de fata cu oamenii in fata carora avem atata nevoie sa o pastram, macar si pentru ca tinem la acele persoane.
12. Invata-l sa isi depaseasca temerile, fricile, orice situatie este rezolvabila, dar cu incredere. Frica inhiba, iar fricile din copilarie pot fi o sursa de frustrari si probleme la maturitate.
13. Invata-ti copilul sa pretuiasca increderea pe care i-o acorda ceilalti, ca este foarte importanta si ca este si mai scumpa atunci cand o pierdem in ochii celorlalti.
14. Critica constructiv si la obiect, nu critica persoana ci fapta. Un intelept ne-a oferit un foarte bun exemplu de critica constructiva: „Fiule, esti atat de bun, atat de cumpatat, atat de destept si responsabil. Pai, cum ai putut tu, fiind atat de destept, bun, corect responsabil sa faci o asemenea fapta?”
15. Intreaba-l ce vrea sa fie cand va creste mare. Asculta-l cu atentie si interes, pune-i intrebari si nu rade de raspunsurile sale, s-ar putea sa ramai placut surpins de cat de inventiv ar putea fi. In plus, raspunsurile lui pot fi o cheie sa-i intelegi mai bine personalitatea.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…