10 moduri prin care să îţi creşti fertilitatea

Atunci când decizi să ai un copil, te poţi gândi că nu trebuie să schimbi foarte multe din obiceiurile tale, şi să te rezumi doar la actul de a procrea. Ei bine, ar trebui să ştii că există anumiţi factori de stres care te pot împiedica să rămâi însărcinată.

Pentru că Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem, nu mai ai nevoie decât să te gândeşti la perioadele de dinainte de venirea micuţului pe lume.

În acest articol vei afla la ce trebuie să ai grijă, şi ce schimbări trebuie să faci în rutina ta zilnică, pentru a-ţi creşte şansele de a rămâne însărcinată.

Mănâncă bine

Probabil ştiai asta, dar multe femei uita că acesta e unul dintre cele mai importante aspecte în susţinerea unei sarcini. Ai grijă să incluzi în dieta ta suficiente proteine, fier, zinc, vitamina C şi vitamina D şi alimente bogate în acestea, cum ar fi-carne, peste, ouă, fasole şi produse lactate. Deficienţele pot provoca dereglări ale ciclului menstrual, şi astfel îţi vor scădea şansele de a concepe. Poţi consulta medicul pentru a vedea dacă ai nevoie de un supliment de vitamine.

 

Ai grijă ce bei

Chiar dacă nu îţi doreşti acum să rămâi însărcinată, dar vei vrea să ai un copil în viitor, trebuie să ai grijă de corpul tău, şi să îl pregăteşti de viitor. Studiile au arătat cum consumul mai mare de alcool afectează nivelul de estrogen din corp, şi restricţionează implantarea ovulului. Şi consumul de cafea ar trebui atent supravegheat înainte şi în timpul sarcinii. Cantitatea recomandată nu ar trebui să depăşească 2 ceşti.

 

Supraveghează-ţi greutatea

Cu toţii ştim riscurile pe care le poate aduce excesul de greutate, dar şi la polul opus exista la fel de multe riscuri. Ciclul menstrual şi producerea de hormoni pentru a putea ovula în fiecare lună, pot fi influenţate de greutatea ta, adică de procentul de grăsime corporală. Un stil de viaţă activ şi un regim de activităţi care să-ţi pună în mişcare corpul, sunt esenţiale pentru o greutate sănătoasă.

 

Fereşte-te de pesticide

Multe pesticide şi herbicide, chimicale folosite pentru omorârea insectelor şi a plantelor dăunătoare, sunt la fel de dăunătoare şi oamenilor. La bărbaţi, pot scade fertilitatea, iar la femei, pot afecta fertilitatea prin inhibarea funcţiei ovariene, şi întreruperea ciclului mestrual. Un studiu publicat în martie 2015, de către Reproducerea Umană, este primul care arata ca consumul de fructe şi legume cu pesticide, poate afecta calitatea sau volumul de spermă. Evită astfel pe cât posibil aceste pesticide, şi optează pentru fructe şi legume organice.

 

Ai grijă în ce mediu lucrezi

Centrul pentru Controlul Bolilor a dezvăluit că radiaţiile, oxidul nitros, combustibilul, şi anumite chimicale industriale, pot întrerupe ciclul menstrual, şi pot scade fertilitatea. Sigur că trebuie să fii atentă şi dacă lucrezi cu produse chimice periculoase. Dacă mai lucrezi şi în ture, şi acest lucru îţi poate afecta fertilitatea. Un studiu a arătat că cei care lucrează în ture, au cu 80 % mai multe şanse să aibă probleme de fertilitate, decât cei care lucrează în ture normale de zi.

 

Renunţa la fumat

Dacă aveai nevoie de încă un motiv să o faci, acesta este. Chiar dacă ştii că nu îţi aduc niciun beneficiu sănătăţii, nu te-ai gândit serios că ar putea avea un mare efect asupra fertilităţii. Cercetătorii te contrazic. Toxinele din ţigări nu numai că distrug ovulele unei femei, intervenind în procesul de fertilizare şi implantare, dar duc şi la îmbătrânirea ovarelor. Asta înseamnă că ovarele unei femei fumătoare de 35 de ani, vor funcţiona ca cele ale unei femei de 42 de ani, deci nu la fel de fertile. În timp ce fumatul produce deteriorări permanente asupra ovarelor, renunţarea la acest viciu poate aduce înapoi unele din funcţiile pierdute.

 

Cunoaşteţi ciclul

Un ciclu normal durează între 21 şi 35 de zile(începi să numeri din prima zi a menstruaţiei). Dacă este mai lung, să spunem, 42 de zile, înseamnă că ovulezi mult mai rar decât ar trebui, şi ar trebui să consulţi un medic specialist. Când eşti pregătită să concepi, găseşte acea fereastră de fertilitate, şi fă sex în mod regulat.

 

Petrece mai mult timp în dormitor

Şi nu mă refer la dormit. Dacă ai deja o viaţă foarte ocupată, care ţi-a cam pus pe locul 2 apetitul sexual, e momentul să devii mai activă. Unele studii arata ca femeile care fac sex mai des, cel puţin săptămânal, sunt mult mai predispuse la a avea cicluri menstruale normale şi predictibile. Se pare că şi bărbatul emite nişte hormoni sexuali care influenţează sistemul reproducător al femeii. Sexul săptămânal te va ajuta şi să produci mai mult estrogen, deci îţi vor creşte şi mai mult şansele să rămâi însărcinată.

 

Protejeaz-o cu anticoncepţionale

Da, anticoncepţionale îţi pot creşte fertilitatea. Pentru unele femei, pilula contraceptivă poate păstra fertilitatea pentru că ţine sub control două afecţiuni comune, endometrioza şi fibromul uterin, prin încetinirea creşterii ţesutului uterin. După ce ai renunţat la anticoncepţionale, ciclul tău se va întoarce la structură pe care o avea înainte de pilule, în aproximativ o lună.

 

Păstrează-ţi pacea interioară

Stresul este principalul factor cauzator al majorităţii problemelor de sănătate. Bineînţeles că stresul îţi poate afecta şi fertilitatea. Un studiu american, care a urmărit 401 cupluri care încercau să aibă un copil, a aflat că femeile cu un nivel ridicat de alfa-amilaza, un bioindicator al stresului, aveau o probabilitate de a rămâne însărcinate , cu 29 % mai mică decât femeile cu un nivel al biomarcatorului stresului mai mic.

Să înveţi să reduci stresul nu este o adevărat artă, şi există metode simple prin care îl poţi combate. Fie că alegi tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditaţia, sau mergi la un consilier, hormonii tăi pot reveni la normal.

Nu trebuie să te mai stresezi nici când vine vorba de sarcină, şi perioada de după sarcina. Dacă eşti atentă la regimul tău, şi apelezi şi la o bancă de celule stem după naştere, chiar că nu o să mai ai nicio grijă.

O astfel de bancă este Baby Stem, singurul partener Seracell din România. Aici poţi apela la servicii profesioniste, pentru a te asigura că bebeluşul tău este ferit de mai mult de 85 dintre cele mai nedorite diagnostice.

Baby Stem, partener Seracell în România, este alături de tine din prima până în ultima zi de sarcină și îți oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Baby Stem îți pune la dispoziție un kit de recoltare și orice informație necesară. Pentru detalii, accesează site-ul www.babystem.ro