Probabil cea mai bună metodă de a-i da primului născut vestea că urmează să împartă iubirea şi atenţia părinţilor cu un alt copil este de a-i prezenta situaţia într-un mod care sa-i stârnească entuziasmul. Mulţi copii experimentează sentimente de gelozie când află că mama va aduce pe lume un bebeluş, de aceea va trebui să încerci să elimini orice teamă a celui mic printr-o exclamaţie de genul ,,În curând vei avea un nou partener de joacă!” Pare o strategie excelentă, dar ce ne facem când bebeluşul se naşte, iar fratele cel mare observă că noul său partener de joacă nici măcar nu se poate ridica de unul singur?
Noi, cei de la Baby Stem, ştim că părinţii îşi iubesc copiii în mod egal, de aceea le punem la dispoziţie servicii de recoltare şi stocare celule stem la cele mai înalte standarde, pentru ca fiecare dintre cei mici să beneficieze de o viaţă frumoasă şi lipsită de griji. În continuare, ţi-am pregătit o selecţie de jocuri pe care cei doi copii ai tăi le pot juca împreună, în concordanţă cu etapele de dezvoltare ale mezinului nou-apărut în familia voastră.
Baby Stem este partener Seracell în România și oferă servicii de recoltare și stocare a celulelor la cele mai înalte standarde. Baby Stem asigură calitatea serviciilor, colaborând cu cea mai importantă bancă de celule stem din Germania. Mai multe detalii privind procesul de recoltare, aici.
0 – 3 luni
Nou-născutul are abilităţi limitate, dar este pregătit să asculte şi să înveţe.
Priveşte asta! Preşcolarii iubesc să se joace ,,de-a profesorul”, deci prezintă-i fratelui cel mare un plan de lecţie cu şanse mari de reuşită: fă-l să-i arate bebeluşului lucruri din casă precum o păturică sau o jucărie de pluş, iar când mezinul va întinde mânuţa să le ia, încurajează şi felicită ,,profesorul” cu replici de genul – ,,Uite ce ai reuşit să-l înveţi! Bravo!”
Prosteşte-te! În jurul vârstei de 2 luni, bebeluşul poate zâmbi. Acesta e momentul când fratele mai mare poate începe să-i arate diverse feţe amuzante, iar curând cel mic va începe să imite.
Spune-i o poveste! Chiar dacă primul născut nu a învăţat încă să citească, oferă-i o carte cu imagini şi îndeamnă-l să inventeze o poveste pentru cel mic pe baza pozelor. Este un exerciţiu interactiv şi benefic pentru amândoi!
3 – 6 luni
În acest stadiu, bebeluşul va începe să râdă şi chiar se va arăta entuziasmat când fratele său apare. Este momentul ca în relaţia lor să apară jocuri mai complexe.
Fă un spectacol! Cel mare poate interpreta personaje cu ajutorul animăluţelor de pluş, îşi poate asuma roluri cu replici complicate pe care, deşi cel mic nu le va înţelege, va râde pentru că fratele său o face.
Creează o diversiune! Bebeluşul tău are nevoie să stea pe burtică pentru a învăţa să-şi ridice căpuţul, însă cel mai probabil această poziţie îi creează disconfort. Fratele său mai mare îl poate ajuta totuşi să-i placă, prin joacă. Sugerează-i să-i arate o jucărie şi apoi să o poziţioneze chiar în faţa celui mic, dar suficient de departe cât să nu poată ajunge la ea. Astfel, îl va provoca să se întindă pentru a o apuca şi îl va încuraja cu blândeţe, un mod excelent de a consolida o relaţie frumoasă.
6 – 9 luni
Până la această vârstă, bebeluşul a învăţat deja să stea in funduleţ fără ajutor, performanţă ce în ochii celui mare îl face să pară un partener de joacă plin de potenţial. Nu e chiar aşa, dar există câteva jocuri în care cei doi se pot implica cu succes acum.
Demolează! Următorul scenariu poate părea un coşmar pentru fratele cel mare – petrece ore întregi chinuindu-se să construiască un turn din lego, iar mezinul nu ezită niciun moment înainte de a-l strica. Dar ce ar fi să transformăm acest deznodământ în însăşi miza jocului? Aşadar, admiră creaţia celui mare şi laudă-i străduinţa, iar apoi provoacă-l pe cel mic să dărâme clădirea! Din motive de siguranţă, folosiţi cuburi de spumă sau piese lego cu colţurile rotunjite.
Faceţi gălăgie! Oferă-le amândurora câteva instrumente pentru copii (xilofon, orgă electrică, tamburină) şi lasă-i să concerteze! Tu şi soţul tău puteţi fi spectatorii demersului lor artistic. Distraţi-vă!
9 – 12 luni
Bebeluşul devine din ce în ce mai activ: se târăşte, apucă tot ce prinde şi este foarte curios. De asemenea, va începe să-şi imite fratele.
Jucaţi ,,Pititea”! La această vârstă, bebeluşii încep să înţeleagă că un lucru există şi dacă noi nu îl putem vedea, iar această idee îi poate părea foarte interesantă. Aşadar, propune-i fratelui mai mare să se ascundă şi să reapară de după canapea, sau să acopere o jucărie cu o pătură. Cu siguranţă îi va smulge un zâmbet bebeluşului.
Plimbaţi-vă! Pe măsură ce se apropie de încheierea primului an de viaţă, bebeluşul va începe să facă, stângaci, primii paşi. Asigură-te că pe fundal se aude o muzică antrenantă (pentru a transforma întreaga activitate într-un joc), şi propune-i celui mare să-l înveţe să meargă. Înainte ca tu să-ţi dai seama, vor alerga împreună în parc!
Există o multitudine de jocuri pe care cei mici vor fi mai mult decât încântaţi să le încerce, aşa cum tu ai o mulţime de modalităţi de a le arăta afecţiunea şi grija. Una dintre ele este recoltarea de celule stem, demers în care Baby Stem, partener unic Seracell în România, te poate ajuta.
Seracell este banca numărul unu de celule stem din Germania şi printre puţinele bănci de celule stem ce au obţinut acreditarea europeană GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării si stocării probelor biologice.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…