Sportul este un aspect extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Un regim de viață echilibrat, alături de un program de mișcare de cel puțin 20 de minute în fiecare zi, ar trebui să fie „rețeta” de succes pentru o viață liniștită.
Exercițiile regulate sunt extrem de importante deoarece ajută la îmbunătățirea posturii și la reducerea unor stări de disconfort cum ar fi oboseala și durerile de spate.
Sportul în timpul sarcinii necesită o foarte mare atenție din partea viitoarei mămici, însă beneficiile sale sunt pur și simplu extraordinare. Exercițiile sportive merg „mână în mână” cu indicațiile nutriționistului și ale medicului, care pot să prescrie, la nevoie, suplimente și vitamine pe întreaga perioadă a sarcinii sau poate interzice complet orice fel de activitate fizică.
Iată care sunt exercițiile pe care o viitoare mămică le poate executa
Majoritatea exercițiilor ușoare sunt acceptate în cazul femeilor care poartă un bebeluș în pântec, atât timp cât sunt realizate cu maximă atenție și nu se exagerează.
Cele mai indicate și mai bune sporturi pentru gravide sunt: înnotul, mersul pe jos, exercițiile realizate pe bicicletă la sală sau acasă sau exerciții de aerobic desfășurate sub supravegherea unui instructor, ce pot fi realizate pe toată perioada sarcinii, fără restricții.
Pentru fiecare femeie în parte, sarcina este o experiență diferită. Grija pentru cel mic nu are însă un capăt de drum, de aceea recoltarea de celule stem este alegerea ideală pentru ca nou născuții să ducă o viață lipsită de probleme medicale. Baby Stem este alegerea ideală pentru părinții care aleg să recolteze celule stem la naștere. Experiența de 12 ani, transparența totală vis-a-vis de costuri și proceduri, dar și laboratoarele de prelucrare a celulelor stem extrem de performante, fac din Baby Stem un partener „pe viață” pentru viitorii părinți.
Iată care sunt activitățile sportive ce trebuie evitate în timpul sarcinii
Sportul în perioada celor 9 luni de sarcină poate fi periculos dacă nu se desfășoară după anumite reguli atent stabilite de către medicul ginecolog împreună cu un antrenor.
Contraindicațiile în acest caz sunt strâns legate de exercițiile care presupun „ținerea” respirației (lipsa suflului), de sporturi de contact precum softball, baschet și volei.
De asemenea, pe întreaga perioadă a sarcinii ar trebui evitate săriturile și orice alte tipuri de exerciții care ar putea pune în pericol siguranța bebelușului.
Ce exerciții ar trebui să conțină un program complet pentru o gravidă?
Sportul în timpul sarcinii este foarte important, deoarece ajută viitoarea mămică să se elibereze fizic și psihic, o încarcă cu energie și îi oferă o stare de confort total. Pentru un program complet de fitness, gravidele ar trebui să execute exerciții care să consolideze și să condiționeze mușchii.
Întotdeauna exercițiile trebuie să înceapă cu o încălzire de cinci minute, să continue cu exerciții dedicate activității cardiovasculare, aerobic și să se încheie cu întinderi ușoare.
5 reguli esențiale de urmat pentru sportul din timpul sarcinii
- Echipamentul sportiv trebuie să fie lejer, fără a pune presiune pe burta viitoarei mămici.
- Sânii trebuie să aibă un „suport” puternic, astfel încât ei să aibă susținere și să nu cauzeze durere în timpul exercițiilor fizice.
- Încălțămintea trebuie să fie confortabilă, proiectată special pentru un anume tip de exercițiu ce este executat.
- Suprafața trebuie să fie una plană, pentru a nu provoca răni și disconfort viitoarei mămici.
- Alimentația este și ea foarte importantă, trebuie consumate suficiente calorii care să „dea” energia necesară activităților sportive. În plus, masa trebuie luată cu cel puțin o oră înainte de sport.
5 simptome care arată că sportul dăunează în timpul sarcinii
Sportul este bun în timpul sarcinii, atâta timp cât nu cauzează probleme atât viitoarei mămici cât și bebelușului. Altfel, orice activitate sportivă trebuie încheiată, pentru a nu pune în pericol sarcina.
- Durerile în piept sunt un semnal că „ceva nu merge bine”. În aceste condiții, trebuie consultat medicul cât mai repede.
- Dureri abdominale sau contracții
- Senzație de leșin sau bătăi necontrolate ale inimii
- Sângerări vaginale
- Umflarea gleznelor, a mâinilor sau a feței.
Grija pe care părinții o au pentru micuții lor începe cu prima lună de sarcină și nu se încheie niciodată. Este adevărat că o alimentație potrivită, alături de un stil de viață sănătos și sport pot ajuta viitoarea mămică să poată duce la bun sfârșit o sarcină fără probleme, însă grijile cu adevărat importante apar după nașterea celui mic. Recoltarea celulelor stem la naștere asigură un „start” bun pentru cei mici.
Baby Stem este partener Seracell în România și aduce calitatea serviciilor germane în ceea ce privește stocarea și prelucrarea celulelor stem.
Seracell este banca numărul 1 în Germania din punct de vedere al stocării și prelucrării celulelor stem și are două dintre cele mai importante acreditări din acest domeniu: GMP (God Manufacting Practice) și JACIE.
Pentru mai multe detalii, părinții pot accesa www.Babystem.ro.