Săptămâna a 16-a se simte destul de relaxat, au dispărut senzaţiile neplăcute în piept (cu toate că sânii continuă să crească şi să se pregătească pentru alăptare), nu mai aveţi nevoie să mergeţi atât de des la baie şi au dispărut de câteva săptămâni şi greţurile de dimineaţă. Au dispărut şi schimbările atât de bruşte de dispoziţie. Acum mămica este mai liniştită, mai împăcată, mai optimistă şi mai relaxată. De asemenea, mămica poate simţi primele mişcări ale copilaşului în uter. Uneori sunt foarte greu de depistat, pentru că sunt foarte uşoare. Săptămâna a 16-a face parte din trimestrul al doilea de sarcină.
Să urmăriţi mişcările copilaşului, să vedeţi cum dă din mânuţe, din picioruşe, să-i ascultaţi bătăile inimii o să vă ajute testul ecograf. În aceeaşi perioadă o să vă fie mult mai uşor să determinaţi cu ajutorul medicului care este sexul copilului.
Oasele şi coloana se întăresc, acum copilul îşi poate ridica uşor capul şi îl poate roti la stânga şi la dreapta. Toate organele interne funcţionează perfect, chiar dacă în regim de antrenament. S-au format toate vasele sangvine, sângele conţine celule caracteristice maturilor, dar şi ceva personal, aşa numita hemoglobină a nou-născuţilor.
În această perioadă mai liniştită nu există prea multe complicaţii şi motive pentru stări de rău, dar cu toate astea este deja categoric interzis dormitul pe burtă, precum sunt interzise orice fel de presiuni pe abdomen. Apar durerile de coloană, pentru că greutatea creşte presiunea pe coloană. Tocmai de aceea este neindicat să porţi tocuri.
Pe parcursul întregii sarcini dimensiunea uterului se va modifica, în acest moment acesta având o greutate de 250 g, iar înălţimea este cât jumătate din distanţa între pubis şi ombilic.
În săptămâna a 16-a puteţi observa că secreţiile s-au modificat, acum ele sunt de culoare albă şi mai abundente. Este un fenomen cât se poate de normal, atâta timp cât nu este însoţit de usturimi şi durere. Pentru a evita orice infecţii posibile este suficientă o igienă eficientă.
Respectaţi indicaţiile medicului pentru această perioadă şi o dietă echilibrată, mai ales că este perioada în care gustul şi pofta pentru alimente au revenit la normal!
La finalul săptămânii a 16-a de sarcină, bebeluşul a ajuns de mărimea unui avocado are cam 160 mm lungime şi cântăreşte în jur de 120 de grame.
Picioruşele îi devin mai lungi decât mâinile, unghiile sunt complet formate şi toate încheieturile şi articulaţiile funcţionează. Pe degetele se dezvoltă acum Interesant este că acum bebeluşul are şi gene micuţe.
Dacă mănânci produse picante acum, vei avea surpriza să constaţi că bebeluşului îi vor place mâncărurile picante. Bebeluşul are acum papile gustative şi poate chiar mirosi usturoiul pe care îl mănânci şi alte mirodenii.
Sfaturi pentru tine
– Este momentul pentru testul amniocentezei!
– Alege modul în care vei naşte, spitalul şi medicul carete va asista. Nu ezită să îi adresezi întrebările care te macină. Cere sfatul altor mămici care au născut. Vei afla multe amănunte despre spitalele de stat sau clinicile particulare şi alte detalii importante.
– Implică-l pe viitorul tătic în sarcina ta, încurajează-l să meargă cu tine la consultaţii şi împărtăşiţi-vă emoţiile!