Imediat după naştere bebeluşul tău este supus unor teste şi unor proceduri medicale de rutină, dar foarte importante pentru sănătatea bebeluşului. La naştere bebeluşul primeşte o notă (între 0 şi 10, zece fiind nota cea mai bună şi însemnând că bebeluşul reacţionează perfect din primele secunde de naştere. Pentru ce se dau notele mai exact? Pentru bătăile inimii: absente (nota 0), peste 100/minut (nota 1), peste 100/minut (nota 2); pentru respiraţie: absentă (nota 0), slabă, neregulată (1), normală, bebeluşul plânge (2); tonus muscular: absent (0), mişcările extremităţilor (1), mişcări vioaie (2); culoarea pielii: palid, albastru (o), corpul roz, extremităţile albăstrui (1), roz (2); reflexele: niciun răspuns (0), grimase (1), tuse, strănut (2). Testul acesta se numeşte APGAR şi se efectuează şi se repetă şi la 5 minute după naştere, când aproximativ toţi bebeluşii primesc note între 7 şi 9 şi mai rar 10.
La o oră după naştere copilului i se administrează în ochişori eritromicină, pentru a evita infecţiile ce pot să apară la nivelul ochilor. O altă intervenţie care nu este obligatorie, dar pe care aleg să o facă majoritatea spitalelor este injecţia cu vitamina K, ce ajută la coagularea sângelui. Tot atunci se efectuează şi vaccinul împotriva hepatiei B şi analizele de sânge pentru mamă şi copil, înainte de a fi externaţi.
Cu toate că bebeluşii par extrem de fragili, şi deseori avem impresia că o mişcare în plus i-ar putea oricând răni, sau face vreun rău, cu timpul vei învăţa să ai încredere în instinctul tău matern, în plus, o mulţime de cărţi de specialitate îţi vor oferi tot suportul informaţional de care ai nevoie. Mizează şi pe cei dragi, iar dragostea pentru copilaşul nou-născut îţi va sprijin şi putere nesecată în momentele mai dificile, sau în nopţile de nesomn!