Se poate face sport în timpul alăptării?
Cuprins
Exercițiul fizic moderat îmbunătățește sănătatea mamei și are un efect pozitiv asupra bunăstării sale emoționale. Unele beneficii includ:
- O activitate cardiovasculară mai bună
- Profiluri îmbunătățite ale lipidelor din sânge
- Un sentiment de bunăstare datorită energiei și a nivelului redus de stres
- Îmbunătățirea relației mamă-copil
- Reducerea simptomelor depresiei post-partum
Exercițiile fizice afectează producția de lapte sau conținutul de nutrienți?
Studiile nu au arătat nici o diferență în ceea ce privește producția de lapte sau compoziția nutrienților ori creșterea în greutate a nou-născuților. Un studiu a arătat o ușoară creștere a producției de lapte la femeile care au făcut sport în mod regulat, dar din cauza dimensiunii reduse a studiului, această creștere nu poate fi calculată.
Contrar unor opinii, dacă faci sport și ești mamă care alăptează, acest lucru nu afectează nicicum producția de lapte. Poate schimba gustul laptelui, după cum arată studiile privind nivelurile de acid lactic în laptele matern după exerciții viguroase. Dar, ține minte că trebuie să urmărești un plan de antrenament care implică o activitate moderată.
Copiii alăptați de mame care exercită regulat exerciții fizice cresc cu aproximativ aceeași rată ca și cei ai căror mame au un stil de viață mai sedentar, ceea ce înseamnă că laptele matern este nutrițional indiferent dacă practici vreun sport sau nu.
Nu renunța la calorii
Multe mămici consideră alăptarea ca fiind ultimul bilet de aur în ceea ce privește pierderea greutății după naștere. În timp ce este adevărat – corpul trebuie să lucreze pentru a face laptele matern, proces ce arde calorii – alăptarea în sine tinde să ardă un supliment de 400-500 de calorii pe zi. Mamele care fac exerciții ar trebui să țină cont de asta. Ai grijă să consumi gustări sănătoase și să te hidratezi în timp ce practici sporturi care îți plac!
Copilul va refuza sânul după exerciții?
Majoritatea studiilor nu au găsit nici o diferență în acceptarea sânului, chiar și după exercițiul de intensitate maximă.
Deși un studiu publicat în 1992 a arătat că bebelușul ar putea refuza lapte de la o mamă care exercitase exerciții fizice de intensitate 100%, rezultatele au fost discutabile, deoarece bebelușii au fost hrăniți prin alt sistem (necunoscut acestor bebeluși), iar mamele au raportat că aceștia nu au avut probleme cu alăptarea după exerciții în trecut.
Un studiu mai recent a dovedit că nu este nici o schimbare în cazul laptelui matern acceptabil la o oră după exercițiu, chiar și pentru mamele care au exercitat exerciții fizice de intensitate maximă (și astfel au avut o ușoară creștere a acidului lactic în laptele lor).