Multe femei nu vorbesc despre anumite situații sau chiar probleme deoarece le consideră subiecte incomode sau chiar tabu. Unul dintre aceste subiecte este chiar dopul gelatinos, o acumulare de secreții care se formează la intrarea în uter, numită canal cervical. Dacă urmează să naști și ai observat că ai pierdut dopul gelatinos, te gândești probabil dacă ar trebui să îți faci bagajele pentru spital sau că ar trebui să mai așetpți? Răspunsul este: depinde. Deși pierderea dopului de mucus poate fi un simptom al faptului că începe travaliul, nu este cel mai semnificativ simptom, cum ar fi contracțiile sau ruperea apei.
Dar, este important să știi ce rol are dopul gelatinos în sarcină, când l-ai pierdut și să înțelegi simptomele și semnele travaliului.
Ce este dopul gelatinos?
Dopul gelatinos, dupa cum îi spune și numele, este o barieră de consistență gelatinoasă, ce apare doar în timpul sarcinii cu scopul de a bloca intrarea/ieșirea în și din colul uterin. Practic este o acumulare de secreții care se formează la intrarea în uter, numită canal cervical. Faptul că se formează acest mucus este foarte foarte benefic, deoarece ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva infecțiilor, între lumea dinafară și bebelușul care crește în uter.
Dopul gelatinos este bogat în componente antimicrobiene, pentru a elimina bacteriile care ar putea amenința sănătatea bebelușului. Această substanță gelatinoasă se formează devreme, încă de la implantarea embrionului, în urma creșterii nivelului de estrogen și progesteron.
Dopul gelatinos va rămâne o barieră de protecție a uterului până la nașterea bebelușului, însă corpul continuă permanent să creeze mucus, pentru a-l menține în stare cât mai bună.
Ce se întâmplă când se pierde dopul gelatinos?
Pierderea dopului gelatinos înseamnă că nașterea e pe aproape? Acest lucru nu este cert. Timpul dintre pierderea dopului de mucus și intrarea în travaliu variază. Unele femei care pierd dopul gelatinos vizibil intră în travaliu în câteva ore sau zile, în timp ce altele intră în travaliu după câteva săptămâni. Majoritatea femeilor își pierd dopul de mucus pe măsură ce organismul începe să se pregătească pentru naștere.
Pierderea dopului gelatinos, mai ales atunci când există un pic de sânge, este de cele mai multe ori un indicator că travaliul poate începe în 1-3 zile. Dar, chiar și așa nu este o regulă. Această sângerare poate fi cauzată de ruperea unor mici vase de sânge de la nivelul colului care începe să se dilate. Dacă, totuși, cantitatea de sânge este mare, poate fi un semn că se întâmplă ceva neprevăzut și este recomandat să-ți anunți imediat medicul. Cu alte cuvinte, pierderea dopului gelatinos indică faptul că nașterea urmează.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Cum îți dai seama dacă ai intrat în travaliu
Dacă ai pierdut dopul gelatinos și te întrebi dacă ai intrat în travaliu și urmează să naști, există câteva simptome pe care e bine să le cunoști. Pierderea dopului gelatinos este unul dintre ele, dar la fel de adevărat este faptul că sunt gravide care după acest lucru au mai continuat sarcina încă câteva săptămâni.
Nu se cunoaște cu exactitate cauza care declanseaza travaliul, desi se pare ca modificarile hormonale ar juca un rol. Dacă însă experimenteziurmătoarele simptome, este foarte posibil să fii mai aproape de nașterea copilului, pentru că indică intrarea în travaliu:
-
Senzația de ușurare: respiri deodată mai bine
Această senzație că parcă respiri mai bine are loc atunci când bebelușul a coborât mai jos în pelvis. Acest efect vine de fapt cu înlăturarea presiunii asupra diafragmei, ceea ce conferă senzația că respiri mai bine, dar cu reversul că bebelușul apasă mai mult pe vezică. La unele femei această coborâre poate avea loc mult mai devreme, chiar de la începutul ultimei luni, dar în general acest fenomen apare cu una sau două săptămâni înainte de naștere.
-
Ruperea membranelor
Cunoscută mai degrabă sub denumire de ”ruperea apei” acest fenomen apare atunci când sacul amniotic care înconjoară bebelușul tău se rupe și eliberează lichid. Lichidul poate fi eliminat brusc într-o cantitate foarte mare sau poate ieși într-o scurgere lentă și apoasă. Odată ce apa s-a rupt, te poți aștepta să experimentezi contracții, dacă nu cumva le-ai simțit deja. Aceste contracții vor deveni mai puternice, mai lungi și mai frecvente pe măsură ce colul uterin se dilată și se înmoaie pentru pregătirea nașterii bebelușului.
-
Subțierea colului uterin (ștergerea colului)
Ștergerea și înmuierea colului uterin nu pot fi percepute de mămici, dar sunt monitorizate cu atenţie de medicul ginecolog în ultima lună de sarcină. Colul uterin începe să se scurteze şi să se înmoaie cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte ca naşterea să se declanşeze. Colul uterin trebuie să devină mai subțire și întins pentru a permite copilului să treacă prin canalul de naștere. Pe măsură ce data nașterii se apropie, medicul va efectua probabil o verificare a colului uterin pentru a estima cât de șters este colul.
-
Dilatarea
Un cervix moale permite începerea dilatării. Dilataţia completă este de 10 cm şi înseamnă că în următoarea oră vei naşte. Efectarea și dilatarea sunt două semne majore că travaliul este iminent. Cu toate acestea, este posibil să începea dilatarea cu câțiva centimetri cu câteva săptămâni înainte de a avea loc travaliul.
-
Contracții puternice, regulate
Contracțiile sunt modul în care corpul tău subțiază și dilată colul uterin, ceea ce poate face copilul să avanseze. Contracții uterine regulate sunt un indicator semnificativ că travaliul a început. Poți să simți contracțiile ca pe o durere de tip menstrual sau ca pe o durere la nivelul spatelui. În prima parte a travaliului contracțiile pot fi la intervale de 12-15 minute. În decurs de câteva ore, contracțiile vor apărea la intervale din ce în ce mai mici. Când apar la mai puțin de 5 minute și durează aproape 40 secunde este timpul să te îndrepți către spital. Contracțiile puternice și regulate indică faptul că este timpul să te îndrepți către spital.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
După cum ai putut observa, pierderea dopului de mucus nu este singurul simptom al travaliului. Deși pierderea dopului de mucus de obicei nu necesită tratament, îi poți semnala acest lucru medicului care îți supraveghează sarcina pentru a ști cum să procedezi mai departe. În general, momentul în care trebuie să mergi urgent la spital este odată ce ți se rupe apa sau când începi să ai contracții regulate. Aceste două simptome indică de obicei că travaliul este imminent.
Indiferent în ce situație ești, în perioada sarcinii ai răbdare cu propriul copr și încearcă să nu te alarmezi la fiecare schimbare. Încearcă pe cât posibil să te relaxezi și să lași natura să-și urmeze cursul. Ține cont că este foarte important să te odihnești cât mai mult deoarece vei avea nevoie de toată energia atunci când începe travaliul.