Simți o durere în pântec, ai o sângerare vaginală, bebelușul se mișcă foarte mult sau dimpotrivă nu simți de câteva ore bune niciun ghionte de la micuț deși sarcina este avansată, și te întrebi dacă ar trebui să-ți suni medicul? Sau mai bine să mergi direct la spital? Cu genul acesta de temeri și întrebări se confruntă majoritatea gravidelor de mai multe ori în perioada sarcinii. De la bun început vrem să-ți spunem că este absolut normal să experimentezi senzații neobișnuite în sarcină și este normal să te îngrijorezi.
În majoritatea cazurilor, probabil sunt modificările prin care organismul gravidei trece și care anunță că o nouă viață se dezvoltă. Multe dintre stările diferite și simptome pot fi atribuite maternității. O idee bună ar fi să stabilești cu medicul care îți supraveghează sarcina un protocol pentru situații de urgență. În acest fel, vei ști ce simptome sunt întotdeauna un steguleț roșu care necesită asistență medicală imediată, care ar trebui abordate mai devreme decât mai târziu sau care sunt semnele total normale care nu trebuie să te îngrijoreze.
În acest articol îți spunem care sunt semnele care îți transmit că trebuie să soliciți asistență medicală de urgență, dar subliniem că semnele descrise nu sunt limitative, în orice alt moment consideri că ai putea avea nevoie de intervenție urgentă din partea unui specialist îți recomandăm să nu stai pe gânduri:
1. Ai febră
Infecții ale tractului urinar, gripa, virusurile gastro-intestinale, citomegalovirusul și mai nou infecția cu Covid-19 sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot produce febră. Cauzele febrei la gravidă sunt infecțioase și neinfecțioase. Dacă în general, febra poate fi tratată cu antitermice, în sarcină trebuie privită foarte serios, deoarece poate semnala o infecție în organism și care poate fi dăunătoare fătului. Dacă temperatura corpului mamei este până în 37 – 37,5 grade Celsius nu este o problemă. Dacă în primul trimestru de sarcină gravida are peste 38,5 grade C, mai ales până în săptămâna 14, aceasta poate pune în pericol copilul în proces de dezvoltare. În acest caz este bine să ceri sfatul medicului imediat.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Febra în timpul sarcinii, însoțită de erupții cutanate și dureri articulare, poate fi un semn de infecție, cum ar fi citomegalovirus (CMV ), toxoplasma sau parvovirusul, aceste afecțiuni pot cauza malformații congenitale. Febra poate apărea și după o intoxicație alimentară, în general determinată de virusuri (mai rar, bacterii sau toxine). În acest caz, pe lângă febră poate apărea durere abdominală, diaree, greață sau vărsături, până la deshidratare, contracții și naștere prematură. Deoarece prin vărsături se pierd electroliți vitali, este importantă resuplinirea lor.
2. Observi o sângerare vaginală
Sângerarea vaginală în timpul sarcinii are multe cauze. Unele sunt extrem de serioase, iar altele nu reprezintă motiv de îngrijorare. Sângerarea din primul trimestru de sarcină nu este de obicei un motiv de alarmă, fiind vorba de așa numita sângerare de implantare. Dar, uneori poate indica o iminență de avort spontan sau o condiție care să necesite un tratament prompt: sarcină ectopică, infecții ale colului uterin, placenta praevia, cancer cervical sau travaliu prematur. Spre finalul sarcinii, anumite sângerări vaginale sunt normale, pe măsură ce colul uterin începe să se subțieze. Ori de câte ori remarci o sângerare vaginală este important să-i spui medicului obstetrician și să-i dai detalii despre cum s-a întâmplat, cum arată și dacă erau incluse cheaguri sau bucăți de țesut.
3. Ai senzație de leșin sau ai leșinat
Gravidele se confruntă des cu stări de leșin, mai ales în primul trimestru de sarcină când sistemul cardiovascular trece prin schimbări mari. Ritmul cardiac crește, inima pompează mai mult sânge pe minut, iar cantitatea de sânge din corp crește cu 30-50%. În majoritatea sarcinilor, vasele de sânge se dilată și se relaxează (din cauza hormonilor), iar tensiunea arterială scade treptat, atingând cel mai scăzut prag în perioada de mijloc a sarcinii. Leșinul în timpul sarcinii poate duce la identificarea gravidelor care prezintă un risc mai mare de complicații cardiovasculare sau de naștere prematură.
4. Ai simptomele unei infecții de tract urinar
Dacă simți durere sau senzație de arsură la urinare, simți nevoia să urinezi foarte des însa nu elimini multă urină, observi sânge în urină și ai durere abdominală, este posibil să suferi de infecție urinară. Netratată, această infecție poate duce la apariția mai multor complicații care pot pune în pericol viața fătului. Bacteriile responsabile de apariția infecției urinare în sarcină ajung la nivelul rinichilor și predispun la pielonefrită, afecțiune de care suferă aproximativ 5% dintre femeile însărcinate. Această complicație poate declanșa o naștere prematură sau nașterea unui copil cu o greutate mică.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
5. Bebelușul nu se mai mișcă
Nu există un număr standard de mișcări pe care ar trebui să le simți zilnic și nici nu e necesar să ții o evidență a lor. Bebelușii se trezesc și adorm în mediul intrauterin, așa că nu trebuie să te aștepți la mișcare constantă. Mișcările fetale au propriul lor ritm, dar gravida va indentifica ușor perioadele de repaus-activitate. Fătul are un ritm propriul de somn-veghe. Fiecare ciclu durează în general între 20-40 de minute, dar poate ajunge până la 90 de minute cu perioade de activitate și pauză. O scădere semnificativă în ceea ce privește mișcările copilului trebuie însă investigată imediat dacă vorbim de o perioadă mare de timp și de sarcină avansată. Încetarea activității fetale mai mult de zece ore poate fi un semnal de urgență medicală mai ales în trimestrul trei de sarcină.
6. Ai contracții
Contracțiile reprezintă o etapă esențială pentru orice naștere naturală. Ele pot fi însă de mai multe tipuri și sunt resimțite în mod diferit de la o femeie la alta.
Trebuie să îți suni de urgență medicul sau să te îndrepți către spital dacă:
- contracțiile cresc în intensitate dar nu ai atins vârsta gestațională de 38 săptămâni;
- membranele se rup dar travaliul nu a început;
- membranele se rup și observi o scurgere într-o nuanță verzui-maronie;
- simți cum cordonul ombilical cade prin cervix sau prin canalul vaginal (prolaps de cordon ombilical);
- contracțiile apar la interval de 5-10 minute;
- ai o sângerare vaginală consistentă;
- nu mai poți merge de durere sau ai contractii extrem de dureroase.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Cea mai puternică legătură dintre mamă și copil este cordonul ombilical, dar reprezintă și sursa cea mai bogată de celule stem, cu potențial enorm de vindecare pentru cele mai severe boli. Ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!