O serie de simptome precoce de sarcină au loc în corpul unei viitoare mame, așadar, dacă te întrebi ”Oare sunt însărcinată?” înainte de a primi confirmarea din partea medicului, există semne prin care organismul îți transmite că vei fi mamă. De la săptămâna 1 până la săptămâna 4, totul se întâmplă la nivel celular. Ovulul fertilizat creează un blastocist care se va transforma ulterior în organele și părțile corpului bebelușului. Aproximativ 10 până la 14 zile (săptămâna 4) după concepție, blastocistul se va implanta în endometru, căptușeala interioară a uterului. Acest lucru poate provoca sângerări de implantare, care pot fi confundate cu menstruația însă și alte simptome în strânsă legătură cu modificările hormonale.
Primele semne de sarcină pot apărea încă din primele 5 zile de la fertilizare. Printre primele simptome recunoscute se numără:
1. Lipsa menstruației
Odată ce implantarea este completă, corpul va începe să producă gonadotropină corionică umană (hCG). Acest hormon ajută organismul să mențină sarcina. De asemenea, le spune ovarelor să nu mai elibereze ovule în fiecare lună. Acest lucru înseamnă că după o lună, menstruația nu va mai veni. Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, poți face un test de sarcină pentru a-ți confirma că ești însărcinată.
Majoritatea testelor la domiciliu pot detecta hCG imediat, după opt zile de la întârzierea menstruației. Un test de sarcină poate nivelurile de hCG în urină și să indice dacă ești sa nu gravidă. Astfel, daca ovulul este fecundat și produsul de concepție se implantează la nivelul endometrulul, uterul se pregătește pentru sarcină, stratul lui intern devenind gros și bogat vascularizat. Dacă nu apare sarcina, endometrul îngroșat și vascularizat este eliminat sub formă de sânge menstrual, iar apoi ciclul menstrual se reia.
Ține cont că dacă ai deja un copil mic și alăptezi, cel mai probabil încă nu ai menstruație. Este important să știi că și în acest interval de timp poți rămâne însărcinată, așadar faptul că menstruația întârzie să apară poate fi semnul că ești însărcinată.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
2. Sâni umflați și dureroşi
Sânii sunt foarte sensibili la dezechilibrele hormonale, lucru resimțit de foarte multe femei înainte de venirea menstruației. După fertilizarea ovulelor, începe producţia de progesteron şi hCG. Acestea sporesc circulaţia sângelui, efect ce se manifestă și sub efectul umflării și sensibilizării sânilor. Însoțite uneori și de durere, acestea sunt deseori asociate primelor simptome de sarcină.
De asemenea, areolele mamare pot fi mai închise la culoare, iar venele mai pronunțate. Sânii pot părea mai plini și deseori devin dureroși la atingere, creând disconfort. Sensibilitatea sânilor în timpul sindromului premenstrual este cauzată de creșterea nivelului de progesteron și estrogen. Nivelul acestor hormoni crește înainte de menstruație, fapt ce duce la creșterea glandelor mamare.
3. Greață
Greţurile de dimineaţă sunt resimţite de 85% dintre gravide. Deși sunt numite și grețuri “matinale”, acestea pot apărea oricând în timpul zilei sau nopții și încep la aproximativ trei săptămâni după concepție. Dacă la unele femei aceste greţuri apar după câteva săptămâni, la altele se manifestă încă de la început prin stare de rău în general în mijloacele de locomoţie, fie că vorbim de maşina proprie, mijloc de transport în comun, tren, avion etc.
Greața apare ca urmare a creșterii rapide a concentrației de estrogen și progesteron care determină stomacul să elimine mai lent alimentele. În plus, femeile însărcinate au un simț al mirosului mai accentuat, astfel încât mirosuri diverse, cum ar fi cel de parfumuri, mâncare, cafea sau fum de țigară, le-ar putea provoca senzația de vomă.
4. Sângerare vaginală
Aproximativ un sfert dintre femei cred că nu sunt însărcinate din cauza sângerării uşoare aferente implantării. Multe cred că este vorba de ciclu menstrual, însă este vorba de sângerarea de implantare. Aceasta se întâmplă când ovulul fertilizat se implantează în peretele uterului, aproximativ 10-14 zile după concepție. În comparație cu menstruația obișnuită, acest tip de sângerare apare mai devreme, durează mult mai puțin, sângele este în cantitate mai mică și are o culoare mai deschisă, spre roz.
Dacă vrei să te asiguri că ești însărcinată, cel mai bine ar fi să-ţi faci un test de sarcină. Uneori, o cantitate mică sau doar câteva picături de sânge vaginal pot fi unul din primele semne de sarcină. De asemenea, sângerarea de implantare poate fi însoțită de crampe abdominale, asemănătoare celor din timpul menstruației.
5. Schimbări de dispoziție
Primul trimestru de sarcină este marcat de transformări uimitoare în organism, chiar dacă sunt puțin perceptibile cu ochiul liber. Totul se întâmplă foarte rapid, hormonii de sarcină vor determina corpul să înceapă susținerea creșterii copilului încă dinainte ca testul de sarcină sau examenul fizic să confirme că ești gravidă. Așadar, este foarte normal să resimți anumite schimbări de dispoziție sau treceri bruște de la bucurie la melancolie.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Fiecare femeie este diferită, așadar există posibilitatea să prezinți toate aceste simptome sau doar o parte dintre ele. Reţine însă că metoda cea mai sigură de a afla dacă eşti însărcinată este efectuarea testului de sarcină și controlul ginecologic. Sarcina poate fi confirmată ecografic după săptămâna 4 sau 5. Rolul ecografiei nu este doar de confirmare a sarcinii, ci vei afla vârsta gestațională, dar și dacă este vorba de o sarcină gemelară sau multiplă. De asemenea, un aspect important este că vei afla dacă sarcina este poziționată corect, în uter.