Nașterea prin cezariană implică recuperarea organismului, care nu este tocmai un proces foarte ușor. Este și normal dacă ne gândim că operația de cezariană este considerată cea mai importantă intervenție chirurgicală în obstetrică, deoarece implică o incizie la nivelul abdomenului și alta la nivelul uterului. Astfel, este bine să știi la ce să te aștepți legat de recuperarea după cezariană, pentru a te bucura pe de-o parte de venirea puiul tău pe tine, dar pe de altă parte de a trece cu bine peste problemele tipice post-partum.
În general, după operația de cezariană, vei rămâne în spital aproximativ 3-5 zile, această durată variază în funcție de fiecare spital în parte sau de modul în care tu te simți după naștere. Este foarte important să știi de la bun început că recuperarea după cezariană depinde la la femeie la femeie, iar părerile altor mame nu sunt literă de lege, deoarece fiecare organism are particularitățile lui, important însă este să te concentrezi asupra îngrijirii nou-născutului.
Când este recomandată nașterea prin cezariană?
Nașterea prin cezariană constă în extragerea fătului printr-o intervenție chirurgicală. Sunt foarte multe motive legate atât de mamă, cât și de copil, care justifică efectuarea operației cezariene.
Iată care sunt cele mai frecvente:
- Diverse boli și probleme de sănătate ale mamei. Aici intră bolile cardiace, bolile renale cronice, bolile de ochi ( miopia gravă care poate duce în timpul nașterii normale la complicații severe, chiar la dezlipire de retină), herpes genital activ sau mamă seropozitivă (bebelusul se poate infecta la trecerea prin colul uterin); dar și bolile induse de sarcină (preeclampsia sau placenta praevia), precum și modificările de bazin (bazin strâmt).
- Motive care țin de sănătatea fătului. Dacă bebelușul are o suferință fetală, dacă este așezat orizontal în uter, dacă are cordonul ombilical în jurul gâtului, atunci este recomandată nașterea prin cezariană.
Recuperarea după cezariană: 5 sfaturi care îți sunt de mare ajutor
Cele 3-4 zile petrecute în spital sunt cele mai grele, deoarece în afară de durerile post-operatorii va trebui să te adaptezi noului statut, acela de a fi mamă. Dar, recuperarea după cezariană nu se măsoară în zile, ci în săptămâni de la naștere. Potrivit medicilor, recuperarea completă după nașterea prin cezariană durează aproximativ 6 săptămâni.
Însă, imediat după nașterea prin cezariană, pe măsură ce efectul anesteziei locale se diminuează vei reîncepe să simți iarăși degetele de la picioare, apoi gradual, restul corpului. Ți se vor face calmante pentru a putea suporta durerea fizică, iar bebelușul va fi adus pentru a-l alăpta. S-ar putea să simți o senzaţie de presiune şi durere la locul inciziei, mai ales atunci când râzi, strănuți sau tușești, iar cicatricea va fi inflamată şi ridicată, însă cu fiecare zi care trece aceste efecte vor dispărea. Medicul va veni zilnic pentru a vedea cum te simţi şi pentru a verifica dacă rana se vindecă în mod corespunzător.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
A doua zi ți se va scoate sonda și vei fi încurajată să mergi la baie, să te dai jos din pat de cel puţin două ori pe zi şi să mergi puţin. Nu îți fie teamă de durerea pe care o simți, ci gândește-te că mersul îți pune sângele în mișcare și te ajută să te recuperezi mai ușor. Totuşi, nu încerca să te ridici singură, cere ajutorul asistentei sau al soțului, dacă îi este permis să fie lângă tine în salon.
Atunci când ajungi acasă, îngrijirea unui nou-născut te va solicita atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, dar există metode prin care să faci această acomodare mai ușoară, iar recupererea după cezariană să decurgă cât mai firesc.
Iată așadar câteva sfaturi care pot accelera perioada de vindecare după cezariană pentru a te ajuta să fii în formă mult mai rapid:
1. Odihneste-te. Odihna este absolut esențială în recuperarea după cezariană, ca de altfel după orice intervenție chirurgicală. Chiar dacă uneori pare imposibil să te odihnești, fă tot posibilul să dormi când doarme cel mic. Astfel, organismul se va reface mai rapid, iar tu îți vei recăpăta energia pe zi ce trece.
2. Evită să ridici greutăți. Efortul fizic în general nu este recomandat după nașterea prin cezariană, însă dacă poți încearcă să nu ridici greutăți, nici chiar pe bebe. Folosește o masă de schimbat la înălțimea ta, iar atunci când bebe trebuie pus la sân roagă-ți soțul sau o persoană care te poate ajuta în primele zile, să ți-l pună în brațe. Prima săptămână este foarte importantă pentru refacerea cât mai ușoară a operației.
3. Fă plimbări scurte. Plimbarile scurte, inițial prin casă, iar mai apoi pe afară, te vor ajuta să te refaci mai repede, dar vor preveni totodată și constipația ori formarea cheagurilor de sânge.
4. Hidratează-te și mănâncă sănătos. Imediat după naștere, hidratarea este importantă pentru că elimină anestezicul și medicamentele din organism. Pe de altă parte, te ajută să previi constipația, care apare adesea după intervențiile chirurgicale abdominale așa că trebuie să faci tot posibilul pentru a consuma cât mai multe lichide și alimente bogate în fibre pentru a facilita tranzitul intestinal. Dar, asigură-te că mănânci și proteine pentru a ajuta musculatura abdomenului să se refacă, dar și alimente bogate în fier, care compensează pierderea de sânge din timpul intervenției.
5. Solicită ajutorul persoanelor apropiate. Foarte multe proaspete mămici au tendința de a considera că este de datoria lor de a se descurca singure de îngrijirea copilului. Însă, în prima săptămână, după o intervenție chirugicală care nu este deloc ușoară este necesar să fie ajutate de soț, părinți sau în orice alte persoane la care pot apela pentru ajutor în treburile casei. Prioritar este să te refaci cât mai ușor și repede după nașterea prin cezariană, astfel încât să îi poți acorda celui mic atenția completă.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Secretul unei recuperări rapide după cezariană este foarte simplu: cu cât te protejezi mai mult în primele zile, cu atât mai repede și mai bine te vei reface.