Somnul odihnitor este important pentru o viață sănătoasă și activă, însă în sarcină este cu atât mai mult esențial. Schimbările din corpul tău îți vor afecta odihna noctură, astfel vei observa că în primul trimestru de sarcină te poți trezi des pentru a merge la baie, în al doilea vei avea ceva mai multă energie și te va lua somnul mai greu, iar în al treilea trimestru, din cauza burticii mari și, în unele cazuri, din cauza refluxul gastroesofagian somnul odihnitor va deveni doar o amintire.
Cea mai bună poziție de somn în timpul sarcinii
De departe, cea mai bună poziție de somn în timpul sarcinii, recomandată și de către medici, este cea dormind pe o parte a corpului. De preferat chiar să dormi pe partea stângă, deoarece aceasta este poziția care mărește cantitatea de sânge și de nutrienți care ajung la placentă, deci automat la făt. Pentru a-ți fi cât mai confortabil, ține picioarele și genunchii îndoiți și pune o pernă în dreptul spatelui și una în fața toracelui, astfel încât să te poți sprijini.
Și dormitul pe spate este în regulă în primele luni de sarcină, însă în trimestrul al treilea, greutatea uterului presează o venă importantă care transportă sângele din partea inferioară a corpului către inimă. Deci, este posibil să te simți ușor amețită, în plus copilul ar putea să nu primească suficient sânge și nutrienți. Această problemă este cu atât mai importantă dacă suferi de hipertensiune arterială sau diabet, afecțiuni care ar putea afecta cantitatea de oxigen și nutrienți care ajung la copil.
Dormitul pe burtă este una dintre primele frici de gravidă care apar. Află că în primele luni de sarcină În primele luni de sarcină este foarte sigur să dormi pe burtă, deoarece uterul se află în spatele osului pubis. Nici mai târziu nu este o problemă, însă odată ce burta începe să crească, tu nu te vei mai simți confortabil să stai în această poziție perioade mai lungi de timp. Dormitul pe partea stângă este poziția cea mai recomandată, deoarece asigură fluxul optim de sânge și cantitatea de nutrienți care ajung la bebeluș.
5 trucuri care te ajută să dormi bine în timpul sarcinii
În perioada sarcinii, corpul tău trece printr-o mulțime de schimbări, așadar este normal dacă vei avea probleme cu somnul, te simți mai obosită sau dimpotrivă foarte energică, sau dacă te trezești de câteva ori pe noapte, deși înainte dormeai liniștită până dimineață. La starea ta de bine pe timpul nopții contribuie și factorii exteriori, așadar iată ce poți face pentru a te bucura de un somn cât mai odihnitor:
1. Folosește perne de susținere.
Pe măsură ce sarcina progresează, burtica unei femei gravide își va mări dimensiunea ceea ce va duce la găsirea cu dificultate a unei poziții confortabile de somn. Pernele pentru gravide sunt special concepute în așa fel încât să ofere susținere totală corpului unei femei însărcinate, în special în timpul somnului. Există mai multe tipuri de perne, tip colac, în forma literei C sau U, perne mici sau de spate, care pot fi folosite inclusiv după naștere în perioada alăptării. Dormitul într-o parte cu perna pusă între picioare va reduce presiunea pusă pe spate și șolduri, ajutându-ți corpul să se relaxeze.
2. Aerisește bine camera în care dormi.
Calitatea somnului depinde în mare măsură de temperatura din dormitor. Pe lângă faptul că locuința trebuie aerisită în fiecare zi pentru a respira un aer cât mai curat, stabilirea temperaturii potrivite este importantă pentru un somn liniștit. În perioada sarcinii vei avea multe nopți în care te vei trezi cu pijamaua fleașcă de transpirație, lucru care înainte nu se intâmpla la aceeași temperatuă ambientală. În stabilirea temperaturii ideale din casă ține cont și de temperatura medie de afară. Pe timpul iernii, când afară temperatura medie, pe timpul nopții, ajunge la o valoare de -1 grad Celsius, în casă temperatura nu trebuie să fie mai mare de 18-20 de grade Celsius. Și chiar dacă se ajunge afara la o temperatură de -10 grade Celsius, în dormitor temperatura pe timpul nopții nu trebuie să depășească 21 de grade.
3. Poartă o pijama confortabilă.
Poate că până acum nu te-ai gândit cu seriozitate la faptul că pijamelele au un rol important în timpul somnului, însă au, mai ales pe perioada sarcinii. Bufeurile, adică stările de căldură puternică, sunt adesea întâlnite în rândul gravidelor, iar senzația de supraîncălzire a corpului nu te va ajuta să adormi ușor. Alege o pereche de pijamele mai subțiri și neapărat din materiale naturale, de preferat bumbac moale, pentru a avea confortul necesar și pentru a absorbi transpirația. Ai grijă, totodată, să nu alegi o pijama strâmtă sau cu elemente care incomodează, ci alege mai degrabă o pijama cu un număr mai mare.
4. Bea mai puține lichide înainte de culcare.
Chiar dacă hidratarea este extrem de importanta in timpul sarcinii, insa fa tot posibilul sa te hidratezi cel mai mult pe timpul zilei, iar seara sa reduci volumul de lichide consumat – astfel reduci si numarul vizitelor la baie. Cofeina si ceaiul au efecte diuretice, asa ca evita-le seara.
5. Evită stimulii înainte de culcare.
Telefonul mobil, știrile de la televizor sau filmele cu scene de groază te pot face fie să nu adormi cu ușurință, fie să te trezești în timpul nopții din pricina unei griji. Cel mai bine este să asculți muzică de relaxare sau să citești o carte cu un subiect care îți face plăcere.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Este foarte important ca în sarcină să urmezi o rutină de somn care să te ajute să adormi mai ușor și să ai un somn odihnitor pe timpul nopții. Poate să însemne dușul de seară, ascultarea unei melodii de relaxare sau aerisirea camerei, de preferat ar fi toate acestea, pentru că rutina îți va induce starea potrivită pentru a te relaxa.
Grija pentru sănătate este cea mai importantă, de aceea BabyStem te invită să te informezi corect și despre recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere. Lasă-ți grijile în banca de celule stem numărul 1 în Marea Britanie și bucură-te de un somn liniștit!