Controale în sarcină: când și de ce ar trebui să meargă o gravidă la medic

Îngrijirea în sarcină sau îngrijirea prenatală este prima responsabilitate pe care viitoarea mamă o are față de copilul ei, dar și pentru propria ei sănătate. Pentru că există din păcate riscul ca gravida să aibă probleme medicale, o sarcină cu risc de avort spontan sau un copil cu malformații congenitale.

 

Dacă în trecut era greu de aflat dacă bebelușul care urmează să se nască este sănătos sau nu, în prezent, datorită testelor medicale, se poate depista foarte ușor care sunt riscurile ca bebelușul să se nască bolnav. Controalele în sarcină pot furniza informații esențiale despre sănătatea ta, dar și a copilului tău care urmează să vină pe lume. Medicul ginecolog îți va recomanda teste de sânge, ecografii și alte teste screening pentru identificarea anomaliilor fetale.

 

Primul control prenatal: diagnosticarea sarcinii și identificarea factorilor de risc

 

Deși multe femei amână mersul la medic în primele luni de sarcină, primul control prenatal este foarte important pentru evaluarea stării aparatului genital, depistarea unui risc de avort spontan și oferirea unor informații despre îngrijirea pe timpul sarcinii în raport cu condițiile de muncă ale gravidei. 

De altfel, încă de la prima consultație, vei fi întrebată despre prezența eventualelor boli genetice în ambele familii, a eventualelor cazuri de gemelaritate, a malformatiilor si a unor boli cu predispoziție familială, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, bolile psihice etc. De asemenea, foarte importante sunt bolile de care ai suferit anterior, dacă ai suferit intervenții chirurgicale, bolile ca rubeola, toxoplasmoza, epilepsie sau dependențele – alcoolism, tabagism, droguri.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

 

Medicul obstetrician va măsura înălțimea, greutatea și tensiunea arterială a gravidei și va face un consult general. De asemenea, va face un examen al aparatului genital pentru a identifica o posibilă infecție. Modificările la nivelul colului sau ale mărimii uterului pot ajuta la confirmarea stadiului sarcinii. În funcție de cât timp a trecut de la ultima testare, este posibil să fie nevoie să faci un test Papanicolau pentru screeningul pentru cancerul de col uterin.

 

De asemenea, determinarea grupei sanguine și Rh-ul este important în sarcină, deoarece o gravidă cu Rh negativ și tatăl copilului cu Rh pozitiv are nevoie de anticorpi anti-D. Pe de altă parte, screeningul din primul trimestru de sarcină este un test prenatal care oferă informatii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale încă dintr-o fază incipientă a sarcinii.

 

Controale prenatale în trimestru II și III de sarcină: urmărirea evoluției sarcinii și dezvoltarea sănătoasă a fătului

 

Frecvența consultațiilor prenatale pentru o sarcină normală în trimestrul II de gestație (săptămânile 16-28) este de o consultație pe lună, acestea având ca obiectiv aprecierea stării generale a gravidei, evoluția sarcinii, semnalarea unor acuze ale gravidei, măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, aprecierea apariției edemelor. 

De asemenea, medicul va recomanda efectuarea Dublu test de sarcină (săptămânile 11 – 13), Triplu test de sarcină (săptămânile 16 – 18), Cvadruplu test. Toate aceste teste sunt importante pentru depistarea defectelor de tub neural și a anomaliilor cromozomiale, așa cum este trisomia 21 – sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindrom Turner. Dacă la unul dintre aceste teste apar modificări, în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, medicul ginecolog poate recomanda amniocenteza.

proprietati celule stem

În trimestrul II de sarcină se efectuează un examen ecografic complex pentru observarea dezvoltării fătului. Medicul trebuie să aprecieze existenţa unor factori de risc pentru evoluţia sarcinii sau factori de risc pentru naştere prematură.

Consultațiile din trimestrul III sunt ceva mai frecvente, de două ori pe lună. La prima consultație din trimestrul III se face un nou bilanț al stării de sănătate a gravidei, inclusiv un nou set de analize (hemoleucogramă completă, examen secreție vaginală, examen sumar de urină, examen ecografic etc).

 

Pe parcursul sarcinii gravida va discuta în permanență cu medicul ginecolog care o supraveghează, pentru a înțelege schimbările prin care trece organismul ei.

 

Când trebuie să suni de urgență medicul

 

Pe parcursul sarcinii, organismul femeii trece printr-o mulțime de transformări, dar există și situațiii când este obligatoriu să suni medicul care îți supraveghează sarcina pentru că este posibil ca tu sau bebelușul să fiți în pericol. Așadar, ar trebui să mergi la medic când:

  • Ai sângerări vaginale care persistă. Chiar dacă sângerările vaginale sunt considerate normale în sarcină, un procent de 30% dintre femeile gravide raportând sângerare vaginală în primele 20 de săptămâni de sarcină, poate fi şi un semn al unor complicaţii grave. Sângerările în sarcină pot semnala o sarcină ectopică, adică localizată în afara uterului, pierderea sarcinii, diverse infecţii, placenta previa, prezenţa unor fibroame, a polipilor cervicali sau naşterea prematură;
  • Ai dureri de cap severe. Migrenele sunt periculoase pentru orice persoană, nu numai pentru o gravidă, pentru că adesea indică probleme grave, prin urmare trebuie investigate şi, bineînțeles, tratate. În cazul unei femei gravide, durerile de cap puternice, mai ales cele însoţite de ameţeli, stare de confuzie, leşin, vedere neclară, sunt un motiv întemeiat de a-ţi suna medicul sau de a merge la urgenţă. Durerile de cap severe pot fi cauzate și de schimbările hormonale din organism, implicit de presiunea pe care creşterea copilului o exercită asupra organismului mamei, dar cel mai bine ar fi să mergi la medic pentru a găsi cauza reală;
  • Simți usuturime la urinat. Dacă te doare sau ustură atunci când urinezi, iar urina are o culoare mai închisă și un miros aparte, este posibil să suferi de infecție urinară. În acest caz este nevoie să soliciți ajutorul medicului deoarece există riscul ca infecţia urinară să genereze o infecţie la rinichi şi, în plus, în cazul femeilor însărcinate, poate conduce la naştere prematură sau la naşterea unor copii subponderali.
  • Febra, stările de vomă persistentă, atacurile de panică și alte simptome care îți perturbă stilul de viață sunt semnale de alarmă. Adesea pot indica probleme grave, de aceea este indicat să suni medicul și să-i ceri părerea. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Ideal ar fi ca orice femeie care își planifică o sarcină să efectueze o evaluare medicală înainte de a ramâne însărcinată. În cadrul acestei consultații se va efectua un control ginecologic, însoțit de analizele specifice (examen Babeș – Papanicolau și de secreție vaginală) și de cele generale (sânge și urină). De asemenea, medicul va consilia viitoarea gravidă în privința adoptării unui mod de viață sănătos (renunțarea la fumat și la alcool), administrarea de vitamine (acid folic – administrat corect, cu 3 luni înainte de sarcină), oprirea pilulelor contraceptive cu 3 luni înainte de a concepe un copil.