Dexametazona în sarcină și efectele adverse

 

Află ce efecte poate avea dexametazona în sarcină!

Cuprins

Când se administrează dexametazona în sarcină?

Dexametazona este un medicament ce poate fi administrat sub forma de injecții, aerosoli sau sirop, și este interzis în sarcină fără consultul și supravegherea atentă a medicului.
Există două forme de administrate a dexametazonei în sarcină:

  • atunci când există riscul de naștere prematură
    atunci când mama are probleme respiratorii

 
Riscul de naștere prematură

Dacă vârsta sarcinii este cuprinsă între 24 și 34 de săptămâni, iar medicul obstetrician consideră că există un risc de naștere prematură în următoarele 7 zile, acesta îți poate administra dexametazonă sub formă injectabilă pentru a ajuta la maturarea plămânilor bebelușului.

Dexametazona va ajuta plămânii bebelușului să producă surfactant, o substanță ce ajută alveolele pulmonare să rămână deschise și să ajute la oxigenarea copilului tău.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

 
Efecte adverse ale administrării dexametazonei în sarcină

Dacă mama este cea care are nevoie de tratament cu dexametazonă, atunci lucrurile sunt un pic mai diferite.

Dexametazona este un corticosteroid și a fost testat pe animale. Studiile arată că acest medicament traversează ușor placenta.

Incidența crescută a palatelor despicate a apărut în studiile pe animale, cu toate acestea, relevanța pentru om a fost pusă la îndoială. S-a înregistrat scăderea greutății placentare și a greutății bebelușului la naștere, atât la animale cât și la om după un tratament de lungă durată. Au fost raportate cazuri de edem pulmonar matern, inhibarea contracțiilor uterine și acumularea de fluide.

Cu toate acestea, utilizarea pe termen scurt a corticosteroizilor ante partum pentru prevenirea sindromului de detresă respiratorie nu pare să reprezinte un risc pentru făt sau nou-născut. Edemul pulmonar matern a fost raportat cu inhibarea contracțiilor uterine și supraîncărcarea cu lichide. Nu există studii adecvate și bine controlate la femeile gravide.

După testele din America, Dexametazona se află în categoria C a medicamentelor de sarcină, medicamente care, datorită efectelor lor farmacologice, au cauzat sau pot fi suspectate că produc efecte dăunătoare asupra fătului sau nou-născutului uman fără a provoca malformații. Aceste efecte pot fi reversibile. Textele însoțitoare ar trebui consultate pentru detalii suplimentare.

dexametazona in sarcina efecte adverseStudiile asupra reproducerii la animale au arătat un efect advers asupra fătului și nu există studii adecvate și bine controlate la om, dar beneficiile administrării pot justifica utilizarea medicamentului la femeile gravide, în ciuda riscurilor potențiale.

Ai grijă de bebelușul tău și informează-te corect pe tot parcursul sarcinii. Protejează-i viitorul prin stocarea celulelor stem la naștere. află mai multe pe www.babystem.ro

Informează-te despre stocarea celulelor stem la naștere pe www.babystem.ro. Împreună cu Cells4Life Baby Stem oferă un serviciu medical unic pe piaţa din România, o tehnologie inovatoare de stocare ce oferă acces copilului la mai multe tratamente, cu peste 100.000 de eşantioane stocate în prezent.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Nota pentru Dexametazona în sarcină și efectele adverse: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (10 note, media: 3,50 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile