Cuprins
Apariția unei sarcini îți schimbă corpul, emoțiile și chiar întreaga viață. Întregul metabolism se schimbă și implicit valorile diferitelor substanțe din organism. De aceea, oricărei viitoare mămici îi este recomandată o serie de analize, printre care și analiza pentru nivelul de uree serică. Ce este ureea și ce anume indică valorile ei vei afla în acest articol.
Ce este urea?
Ureea reprezintă forma finală a descompunerii aminoacizilor care se găsesc în proteine. Azotul (care poartă denumirea și de nitrogen) sub formă de amoniac este produs în ficat când proteinele sunt descompuse. Acesta se mixează cu alte substanțe chimice din ficat pentru a forma un produs rezidual numit uree.
Apoi, această substanță, uree, este transportată în sânge, ajungând la rinichi, locul unde este extrasă din fluxul sanguin și excretată în urină. De menționat faptul că rinichii care funcționează corect elimină peste 90% din ureea produsă de organism, astfel încat nivelurile măsurate în sânge pot să indice funcționalitatea rinichilor.
Care sunt valorile normale?
- pentru bărbații ajunși la vârstă adultă: între 8 și 24 mg/dL
- pentru femeile ajunse la vârstă adultă: între 6 și 21 mg/dL
- pentru copii cu vârste între 1 și 17 ani: între 7 și 20 mg/dL.
- la persoanele de peste 60 de ani s-a constatat o ușoară creștere a valorilor ureei în sânge în comparație cu persoanele de sub 60 de ani
Nivelurile ridicate de uree sugerează o funcționare renală precară. Aceasta se poate datora bolilor renale acute sau cronice. Cu toate acestea, există multe și alți factori care pot afecta nivelul ureei, cum ar fi scăderea fluxului de sânge către rinichi, insuficiența cardiacă congestivă, șoc, stres, atac de cord recent sau arsuri severe, sângerare în tractul gastro-intestinal, afecțiuni care provoacă obstrucția fluxului de urină, deshidratare.
Nivelurile scăzute ale ureei nu sunt frecvente și nu sunt de obicei motive de îngrijorare. Ele pot fi observate în boli hepatice severe sau malnutriție, dar nu sunt utilizate pentru a diagnostica sau monitoriza aceste afecțiuni. Niveluri scăzute ale ureei sunt, de asemenea, observate într-o sarcină normală.
Ureea serică și sarcina
În timpul sarcinii, întregul organism suferă modificări. În ceea ce privește ureea serică, și nivelul acesteia poate prezenta schimbări. În prima parte a sarcinii se observă o scădere a ureei serice (din cauza hemodilauţiei). Apoi, aceasta poate crește ca urmare a metabolismului ridicat de proteine, însă, valori scăzute ale ureei pot apărea în ultimul trimestru din cauza volumului crescut de plasmă.
O schimbare a nivelului ureei este normală în această perioadă delicată cu mențiunea ca toate celelalte valori să rămână în parametrii normali.
Simptomele unei dereglări ale nivelului de uree serică
Adresează-te imediat medicului dacă prezinți următoarele simptome, acestea fiind semnele unei slabe funcționalități a rinichilor tăi:
- O schimbare a cantității de urină (ne referim la o schimbare bruscă și nu la cea normală, treptată cauzată de sarcină
- Urina este spumoasă, sângeroasă, decolorată sau maro
- Prezinți o durere în timp ce urinezi
- Umflarea atipică a brațelor, încheieturilor, picioarelor, gleznelor, în jurul ochilor, feței sau a abdomenului (diferită față de reținerea de apă din perioada sarcinii)
- Dureri articulare sau osoase
- Durere la mijlocul spatelui, unde sunt localizați rinichii
- Ești obosită tot timpul
Sarcina reprezintă un moment foarte frumos și important în viața oricărei femei. De aceea, pentru a putea duce sarcina la bun sfârșit sunt necesare multe analize care trebuie efectuate la timp pentru a evita riscul unei eventuale complicații. Cere întotdeauna sfatul medicului înainte de a încerca o activitate nouă și mai ales înainte de a administra orice tip de medicament.