Concediul de maternitate: Află și tu care îți sunt opțiunile și câte zile îți sunt alocate

Cuprins 

Ca orice viitoare mămică ai început să te documentezi despre tot ce trebuie să faci sau să nu faci pentru o sarcină cât mai ferită de probleme. Ce ai voie să mănânci, ce sport nu ar trebui să efectuezi, cât timp ai voie să stai în picioare fără pauză și multe alte lucruri pe care încă nu le stăpânești. Mai mult decât atât, probabil ai întrebări legate de concediul de maternitate, în special de cel prenatal, astfel încât să te poți bucura în confortul casei tale de ultimele săptămâni de sarcină.

În continuare vei afla toate detaliile legate de acest concediu mult așteptat de către femeile însărcinate.

Informații generale despre concediul de maternitate

Concediul de maternitate se referă la întreaga perioadă de dinainte și de după naștere la care femeile salariate au dreptul la concediu. Mai exact, concediul de maternitate însumează atât concediul prenatal, cât și cel postnatal, având o durată fixă de 126 de zile. Acestea sunt repartizate astfel: 63 de zile în concediul prenatal, iar restul de 63 de zile în cel post natal. Cu toate acestea, tu decizi cum vei împărți aceste zile cu mențiunea că nu poți beneficia de acest concediu mai devreme de a 84-a zi de la data aproximativă nașterii. Astfel, poți începe să te gândești încă de timpuriu la acest aspect. Spre exemplu, dacă îți dorești să lucrezi până în apropierea datei nașterii, o poți face, ca mai apoi, să îți rămână mai multe zile imediat după ce bebelușul va veni pe lume. 

Cât poate dura concediul prenatal?

Cum am spus mai sus, viitoarea mămică decide câte zile își dorește să stea în concediu prenatal, dar nu mai mult de 84 de zile. De asemenea, viitoarea mămică poate renunța la acest concediu și astfel să se prelungească cel postnatal. Un lucru important de menționat este faptul că acest concediu este acordat doar pentru sarcină și nu pentru eventualele probleme care pot apărea în această perioadă. Spre exemplu, dacă sarcina ta are probleme și necesită repausul la pat, în acest caz concediul va fi medical și nu prenatal. Astfel, medicul tău va decide pe ce perioadă ți se va acorda acest drept. 

Despre concediul paternal

Dacă te întrebi dacă și tatăl viitorului tău copil poate avea concediu paternal, află că răspunsul este afirmativ. Însă, în acest caz are o durată mult mai mică, mai exact de 5 zile. Chiar dacă pare prea scurt, acesta se poate prelungi până la 10 zile lucrătoare numai dacă tatăl este absolventul unui curs de puericultură, iar acest fapt poate fi dovedit. 

Cu toate acestea, multe persoane nu fac diferența dintre concediul de maternitate cu cel de creștere. Cele două nu trebuie confundate. Cel din urmă reprezintă un tip de concediu de o durată mult mai lungă, fiind acordat oricărui dintre cei doi părinți, având ca scop creșterea copilului. În funcție de caz, concediul de creștere poate dura un an, doi sau chiar trei ani. 

Voteaza Concediul de maternitate: Află și tu care îți sunt opțiunile și câte zile îți sunt alocate: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile