Copii prematuri: ce riscuri există pentru bebelușii născuți prea devreme

Medicii spun că un copil prematur este fătul născut înainte de 37 de săptămâni. Însă, fără discuție nu putem compara un prematur de 36 de săptămâni cu unul de 26. În fiecare săptămână de sarcină, până la termenul final de 40 de săptămâni, bebelușul se dezvoltă și se transformă, într-un ritm uimitor, pentru a putea face față, vieții din afara uterului. Când se nasc prea devreme, organismul lor este suprasolicitat, pentru că vine pe lume nepregătit pentru viață. 

Ce înseamnă copii prematuri?

În primul rând, trebuie spus că există mai multe categorii de copii prematuri. Prematurul de 34-35-36 de săptămâni se numeşte prematur târziu şi, în general, are o evoluţie foarte bună. Dar, şi aceşti copii pot să dezvolte complicaţii medicale. Însă, complicaţiile majore sunt la prematurul sub 32 de săptămâni de gestaţie şi cu o greutate sub 1.500 de grame. Acest prematur nu are toate structurile interne bine formate şi pe aceste structuri se pot dezvolta o mulțime de boli.

În funcție de termenul la care se află sarcina la momentul nașterii, copiii prematuri pot fi împărțiți în urmatoarele categorii: 

Prematurul târziu – bebelușul este născut în săptămâna 34-36 de sarcină. Acești copii prematuri au, în cele mai multe cazuri, organele complet dezvoltate și risc scăzut de complicații după naștere. Este însă posibil să fie nevoie să rămână în spital până când ajung la greutatea normală, pot respira singuri fără probleme, și învață să mănânce. 

Prematurul moderat – copilul se naște între săptămânile 32-34 de sarcină și, cel mai probabil, nu are organele complet dezvoltate, ceea ce înseamnă că poate prezenta risc de complicații.

Prematurul extrem – fătul este născut înainte ca sarcina să ajungă la 28 de săptămâni. Acesta cântărește extrem de puțin, mai puțin de 1 kilogram, și are cel mai mare risc de complicații și de probleme de dezvoltare. 

copii prematuri

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Riscuri pentru copii prematuri: care sunt șansele ca micuții să trăiască

 

Cu cât durata sarcinii este mai redusă, cu atât riscul de mortalitate infantilă este mai mare. Copiii prematuri sunt supuși mai multor complicații medicale, aproximativ 25% dintre bebeluși dezvoltând dizabilități grave, iar jumătate întâmpinând probleme în dezvoltarea cognitivă și comportamentală. 

Iată la ce riscuri sunt supuși copiii prematuri care se nasc mult mai devreme de termen:

Copii prematuri și probleme respiratorii

Bebelușii născuți înainte de împlinirea a 34 de săptămâni de sarcină dezvoltă adesea sindromul de detresă respiratorie, problemă de respirație din cauza carenței de surfanctant, substanța care căptușește fața interioară a alveolelor pulmonare, care este necesară pentru funcționarea sănătoasă a plămânilor. Sindromul de detresă respiratorie acută este de obicei depistat cu ajutorul radiografiilor pulmonare și al analizelor sanguine. Ca metodă de tratament, medicii aleg adesea administrarea de surfactant. În cazurile grave, copiii ar putea avea nevoie de oxigen și asistență mecanică pentru respirație. 

Datorită noilor tehnologii dezvoltate în domeniul medical, în prezent șansele copiilor care se nasc prea devreme sunt mult mai mari, mai ales grație incubatoarelor și sistemelor de ventilație performante. Pe lângă terapia oxigenului, s-a introdus alimentația nazo-gastrică, s-a îmbunătățit monitorizarea electronică și au fost găsite noi metode de ventilație artificială. 

În ultimii ani, a evoluat alimentația intravenoasă, monitorizarea transcutanată a presiunii sângelui și a devenit posibilă monitorizarea electronică în cazul leziunilor creierului. Cu ajutorul acestor tehnici pot fi salvați copiii care se nasc cu o greutate foarte mică la naștere. Astfel, în Marea Britanie, a fost salvat un copil cu o greutate de 340 g.

copii prematuri

Copii prematuri și hemoragia intraventriculară

O altă problemă de sănătate de care pot suferi copiii prematuri este hemoragia intraventriculară, de diferite grade, complicaţie care adesea poate însoţi sindromul de detresă respiratorie. Şi  care poate fi catastrofală: poate duce la deces sau  la complicaţii pe termen lung. Hemoragia apare, de obicei, în primele trei zile de viață și sunt de obicei inofensive. În cazurile severe, când copii au vârstă și greutate foarte mică, hemoragiile masive determină mărirea cavităților comunicante din creier, pline cu lichid cefalorahidian, care cauzează presiune la nivelul creierului și care pot cauza paralizie cerebrală sau alte probleme de dezvoltare. 

La copiii prematuri, în zona subependimară, vasele sunt subţiri şi nu există încă un ţesut bun de susţinere. Din cauza hipoxiei – nu ajunge suficient oxigen la vasele cerebrale respective, acestea se rup. O astfel de complicaţie e destul de frecventă şi este invers proporţională cu vârsta de gestaţie. Cu cât e mai mic prematurul, cu atât  riscul de deces creşte. Se poate ajunge şi la 40-60% la categoria de copii sub 30 de săptămâni de gestaţie. Dar și bebelușii prematuri care suferă de hemoragie intraventriculară gradul I şi II pot avea o evoluţie foarte bună. Însă, hemoragia intraventriculară de gradul III şi IV este cu risc crescut de deces sau hidrocefalie. 

Copii prematuri și infecțiile intraspitalicești 

50% dintre copiii prematuri pot deceda din cauza unei infecţii intraspitalicești. Din păcate, la o vârstă de gestație atât de mică, nu s-a dezvoltat sistemul imunitar. Abia în ultimul trimestru de sarcină trec toate imunoglobulinele de la mamă la copil. Din păcate, acești copii nu au ajuns exact la ultimul trimestru de sarcină şi nu au cu ce să se apere. 

Astfel, copilul prematur bolnav trebuie să primească tratament medicamentos cu antibiotice și antivirale. În cazul acestora pot apărea frecvent infecții serioase precum pneumonia (infecție a plămânilor), septicemia (infecție a sângelui) și meningita (infecție a membranelor care căptușeșc creierul și măduva spinării). 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Copii prematuri și intoleranţa digestivă

O altă problemă a copiilor prematuri o reprezintă intoleranţa digestivă. În primul rând, este foarte dificil să alimentezi un copil prematur deoarece nu are capacitatea de a suge. Alimentarea sugarului prematur este dificilă, deoarece ce apelează la gavaj, adică introducerea unei sonde în stomac, nazo sau orofaringian, pentru a permite alimentația gastrică directă. Prematurii nu au bine dezvoltate intestinele şi nici eliminarea scaunului nu e la fel ca la un nou-născutul la termen. Uneori, se poate instala enterocolita ulceronecrotică, o complicaţie foarte gravă.

Copii prematuri și retinopatia de prematuritate 

Una dintre complicațiile de care suferă un număr mare de copii prematuri este retinopatia de prematuritate. Aceasta boală înseamnă o creștere anormală a vaselor de sânge din ochi, ceea ce poate duce la pierderea vederii. Apare din cauza faptului că bebelușul nu are încă bine dezvoltate vasele de la nivelul ochilor și de la administrarea de oxigen. Bebelușul are nevoie de oxigen ca să respire, dar poate avea și efecte secundare. Majoritatea cazurilor de retinopatie de prematuritate se rezolvă de la sine, fără ca vederea să fie afectată. În cazuri mai severe, însă, oftalmologul poate alege să trateze retinopatia prematurului cu ajutorul terapiei laser sau prin crioterapie.

Acestea sunt doar o parte dintre riscurile medicale la care sunt supuși copiii născuți prematuri. Mai mult decât atât, chiar și un copil prematur târziu de 34-35 de săptămâni care nu a pus probleme în maternitate, pe termen lung poate dezvolta anumite patologii: tulburări motorii, cognitive sau de limbaj. Tocmai de aceea, până la împlinirea vârstei de doi ani, medicii pediatrii recomandă controalele periodice. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Recoltarea celulelor stem se poate face și în cazul unei nașteri premature, dacă medicul obstretician și neonatolog sunt de părere că totul decurge normal și dacă se pot obține concentrații celulare utilizabile ca terapie celulară. Celulele stem reprezintă o șansă la viitor pentru copii, inclusiv pentru cei prematuri care prezintă riscuri de a dezvolta complicații medicale grave.