Cuprins:
O noapte în oraș cu prietenii poate fi o modalitate excelentă de a te distra înainte de a-ți luat cu adevărat atribuțiile de proaspătă mămică în serios. Cu toate acestea, va afecta muzica în vreun fel bebelușul din burtă? Probabil ca nu. În majoritatea localurilor și la aproape toate concertele, muzica nu este destul de puternică și nu durează suficient timp pentru a provoca daune unui făt. Totuși, poate ar trebui să fii preventivă.
Studiile au arătat că expunerea constantă la muzică puternică sau discordantă poate schimba structura creierului animalului, poate inhiba creșterea plantelor și poate chiar afecta auzul unui copil nenăscut.
Când se dezvoltă auzul la făt?
Bebelușii încep să detecteze zgomote limitate în săptămâna 16 de sarcină. La aproximativ 24 de săptămâni, urechea exterioară, mijlocie și interioară a bebelușului tău – inclusiv tubul în formă de cochilie din urechea interioară unde vibrațiile sunt transformate în impulsurile nervoase pe care le percepem ca sunet – sunt bine dezvoltate și urechea bebelușului este suficient de matură încât acesta, probabil, va întoarce capul ca răspuns la voci și zgomote.
Sunetele din uter, bineînțeles, sunt înfundate – și nu doar de bariera fizică a lichidului amniotic și de corpul tău. Fiind în burtică, timpanul urechii și urechea mijlocie nu își pot face treaba obișnuită de amplificare a sunetelor. Astfel, chiar și sunetele care sunt destul de zgomotoase pentru tine nu vor fi și pentru copilul tău.
Ce trebuie să faci?
Desigur, acest lucru este valabil doar atâta timp cât sunetele nu sunt excesive și nu durează prea mult. Experții sunt deosebit de îngrijorați în privința expunerii prelungite și repetate la zgomote foarte puternice, de exemplu, un loc de muncă ce necesită protejarea urechilor în cele 8 ore de program. Specialiștii recomandă femeilor gravide să evite expunerea la zgomot mai mare de 115 decibeli. Studiile arată că expunerea regulată la acest nivel de zgomot ridică șansele unui copil să sufere de o pierdere a auzului, în special la frecvențe mari. Expunerea repetată la zgomote foarte puternice poate, de asemenea, să crească riscul nașterii premature si a nou-născuților cu greutate mică la naștere.
Chiar și expunerea scurtă la un sunet foarte puternic poate avea aceleași efecte asupra copilului. Însă, acest lucru ar fi posibil dacă ai sta lipită de boxele unui concert, ceea ce nu este cazul.
Totuși, nu este o idee rea să fii preventivă în timpul sarcinii. Poziționează-te, astfel, spre spatele sălii de concerte, departe de difuzoare. Te vei bucura de muzică la fel de mult – și vei fi sigură că urechile copilului tău vor fi în siguranță.