Domeniul cel mai promițător de aplicare al tratamentului cu celule stem este cel al bolilor neurologice. Din categoria bolilor rare, afecțiunile neurologice rare reprezintă mai mult de 50% și sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și sistemului nervos. Cu siguranță ai auzit de scleroza multiplă, boala Parkinson sau Alzheimer, boli neurologice pe care le asociezi adesea cu oamenii în vârstă.
Partea tristă este că incidența acestor afecțiuni neurologice este în creștere și la oamenii tineri. Dacă scleroza multiplă este considerată cea mai invalidantă boală neurologică a adultului tânăr, pentru celelalte afecțiuni, prezența la vârste mai tinere a devenit un semnal de alarmă pentru specialiști.
Sistemul nervos este format din sistemul nervos central care include creierul și măduva spinării, și din sistemul nervos periferic cu rolul de a transmite informațiile senzoriale între mușchi, țesuturi și nervi în întregul organism către creier. Bolile neurologice se pot manifesta sub forma unor tumori sau procese inflamatorii în toate aceste zone.
Celulele stem îmbunătățesc abilitățile motorii ale copiilor cu paralizie cerebrală
Un transplant cu celule stem din sângele ombilical al copilului pare să îmbunătățească conectivitatea creierului și funcția motorie la copiii cu paralizie cerebrală spastică, potrivit unui studiu clinic realizat în cadrul Universității de Medicină Duke, din SUA.
Studiul a inclus 63 de copii cu diferite tipuri și severități de paralizie cerebrală spastică, o afecțiune cauzată de leziuni cerebrale depistate înainte sau la naștere. Copiii care au primit o doză intravenoasă de cel puțin 25 de milioane de celule stem pe kilogram din greutatea corporală au înregistrat îmbunătățiri ale funcției motorii un an mai târziu. Îmbunătățirile au fost mai mari decât cele observate în mod obișnuit la copiii de aceeași vârstă și condiție medicală similară care au primit o doză mai mică de celule stem sau un tratament placebo.
Cercetări anterioare au aratat că este necesar ca micii pacienți cu paralizie cerebrală să primească doza corectă de celule stem din sângele lor din cordonul ombilical. Medicul Joanne Kurtzberg este director al programului de transplant de sânge și maduvă de la Universitatea de Medicină Duke. Aceasta este considerată o deschizătoare de drumuri în testarea potențialului terapeutic al sângelui ombilical, care s-a dovedit a fi o sursă bogată de celule stem pentru a trata cancerele, tulburările neurologice și bolile genetice. Sângele omblilical mai conține, de asemenea, alte celule terapeutice despre care cercetătorii cred că ar putea influența formarea de noi conexiuni neuronale la copiii cu paralizie cerebrală.
Copiii care au paralizie cerebrală sunt de așteptat să dobândească treptat funcția motorie, pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Cu toate acestea, îmbunătățirile în cazul copiilor cărora li s-au administrat doze de cel puțin 25 de milioane de celule pe kilogram de greutate corporală au depășit așteptările, când copiii au fost testați la un an după transplant.
„Pentru fiecare copil, îmbunătățirile sunt diferite și pot fi subtile, dar uneori chiar și o diferență aparent mică este semnificativă. De exemplu, abilitatea unui copil de a-și mișca mâna de jos în sus poate schimba capacitatea de a ține sau apuca ceva, ceea ce poate face o mare diferență în viața lor de zi cu zi„, a menționat Jessica Sun, medic pediatru hematolog-oncolog la Duke.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
În domeniul hematologiei, transplanturile de celule stem se efectuează de câțiva ani de zile, deoarece acestea pot fi utilizate foarte eficient pentru a reface măduva osoasă a pacienților care au fost tratați pentru o serie de afecțiuni maligne ale sângelui. În acest caz, soluția este eliminarea tuturor celulelor, inclusiv a celor nefuncționale dar mai ales a celor canceroase, și apoi reconstruirea sistemului utilizând noi celule stem sănătoase. În cazul tulburărilor creierului, această abordare presupune utilizarea celulelor stem pentru a înlocui celulele neuronale (ale creierului) care sunt deja pierdute ca parte a procesului bolii.
Celulele stem, rezultate promițătoare în cazul bolilor sistemului nervos
Bolile neurologice sunt, de obicei, ireversibile, ca rezultat al regenerării limitate a sistemului nervos central. Prin urmare, pe baza capacității regenerative a celulelor stem, terapiile de transplant se află în continuu în testare și în studii preclinice, pentru că există rezultate pozitive care arată șansa către viitor.
Aceste celule stem au fost considerate ca fiind candidatele perfecte pentru tratarea mai multor tulburări și boli neurologice majore, datorită capacității lor de autoregenerare, diferențiere, a proprietăților neurotrofice și efectelor de modulare imună.
Aceste realizări importante în medicina regenerativă sunt capabile să contribuie la noi descoperiri în tratamentul tulburărilor neurologice. Astfel, celulele stem sunt un candidat promițător pentru tratamentul bolilor sistemului nervos. Boli grave care, până nu demult erau incurabile, au tratamente în prezent datorită celulelor stem. Aceste celule au dovedit că sunt o resursă cu un potențial enorm, nu numai în tratamentele actuale, cu beneficii deja dovedite, dar mai ales în tratamentele de viitor.