Un hematocrit scăzut înseamnă că procentul de celule roșii din sânge este sub limitele normale de exemplu în sarcină. Un alt termen pentru hematocritul scăzut este anemia. Cauzele hematocritului scăzut sau anemiei includ:
· Sângerări
· Distrugerea celulelor roșii din sânge (anemia)
· Scăderea producției de celule roșii din sânge
· Probleme nutriționale (fier scăzut, B12, acid folic și malnutriție)
· Suprahidratarea
Când ești însărcinată, poți dezvolta anemia. Când ai anemie, sângele tău nu are suficiente globule sanguine sănătoase pentru a transporta oxigen la țesuturi și la copilul tău.
Este normal să ai o formă de anemie ușoară când ești gravidă. Dar este posibil să te îndrepți spre o anemie mai severă din cauza nivelurilor scăzute de fier sau vitamine sau din alte motive.
Anemia te poate face să te simți slăbit. Dacă este severă, dar nu este tratată, poate crește riscul de apariție a unor complicații grave, cum ar fi nașterea prematură.
Ce este hematocritul
Hematocritul (denumit și HCT sau PCV) este măsurat prin teste de laborator de rutină. Acesta este procentajul celulelor roșii din sânge sau, cu alte cuvinte, volumul de celule roșii în sânge împărțit la volumul total al sângelui.
Celulele roșii din sânge provin din măduva osoasă, unde se diferențiază de celulele stem. Organismul produce aproximativ 2 milioane de celule roșii în fiecare secundă. Fiecare celulă roșie din sânge trăiește aproximativ 120 de zile și apoi în cele din urmă îmbătrânește, moare si este spartă de splină.
Celulele roșii din sânge transportă oxigen, astfel încât o scădere a hematocritului scade și capacitatea sângelui de a transporta oxigen. Cu toate acestea, hematocritul mai mic scade, de asemenea, grosimea (vâscozitatea) sângelui, crescând capacitatea acestuia de a curge prin vasele mici de sânge și de a ajunge la țesuturile din organism. Prin urmare, hematocritul mic nu este bun pentru femeile gravide.
Cum se poate trata hematocritul
Tratamentul hematocritului mic depinde de starea generală de sănătate a fătului, dar și a ta. Majoritatea oamenilor nu sunt tratați cu medicamente sau proceduri dacă hematocritul este doar puțin peste sau sub nivelul normal. Unii pacienți cu hematocrită foarte scăzută pot necesita fier intravenos, pentru a stimula producerea de celule roșii de către măduva osoasă.
Medicul tău va decide ce proceduri sunt necesare pentru a nu afecta viața ta sau a copilului tău. În general, valorile anormale ale hematocritului sunt monitorizate de medici cu teste sanguine de rutină. Astfel cel mai probabil vei fi sfătuit să faci aceste teste și să ai o dietă sănătoasă în fier și în vitamine pentru a reveni la nivelul normal.
Hematocritul afectează o varietate de procese, de la precizia măsurătorilor de zahăr din sânge la controlul comportamentului trombocitelor și a proteinelor de coagulare a sângelui. De aceea femeile însărcinate trebuie să acorde o atenție aparte dietei pe care o urmează pe timpul sarcinii și să se consulte cu medicul specialist în caz că apar probleme.
Baby Stem se ghidează după standarde înalte de lucru și folosește tehnologie de ultimă oră în domeniul serviciilor de prelucrare și depozitare a celulelor stem, fiind partener exclusiv al Seracell, una dintre cele mai renumite bănci de celule stem din Europa. Vizitați site-ul www.babystem.ro pentru a vă informa cu privire la serviciile noastre.