Modul în care organismul unei femei se reface după o naştere prin cezariană este diferit, în funcție de metabolismul fiecăreia. Durata de timp pentru a reveni la corpul dinainte de sarcină depinde în funcție de rapiditatea de a te recupera după operaţie, apariția complicaţiilor în timpul procedurii sau imediat după aceea fiind un factor major care influențează acest lucru.
La scurt timp după naștere, în perioada ce urmează dintre eliminarea placentei și cea de revenire a organismului la starea starea lui incipientă, există o starea de lăuzie, care variază, în medie, până la șase săptămâni. În acest timp, organele care au fost foarte solicitate în timpul nașterii, precum vulva, perineul sau pereții vaginali, își vor reveni destul de rapid și se vor reface într-o perioadă scurtă, de maxim câteva săptămâni. Dacă ești o norocoasă și totul a decurs normal, poți ajunge să te dai jos din pat chiar și în a doua zi după naștere.
Prima zi în care nașterea a avut loc este marcată prin involuția uterină, care presupune revenirea uterului la starea normală. În primele zile de la naștere este momentul în care lohiile (scurgeri provenite din uter, caree conțin sânge) vor aparea, având o durată de până la o săptămână. Treptat, o dată cu trecerea timpului, acestea vor devin roz, schimbându-și culoarea până la alb-gălbui. În aproximativ a patra săptămână de la naștere acestea vor dispărea complet. Lohiile sunt caracterizate de un miros specific, însă prezența lor este benefică pentru organism, având rolul de protecţie contra infecţiilor ce pot apărea după naștere. În această perioadă, până și cea mai mică modificare poate indica o problemă, de aceea este foarte important să urmărești cu atenție schimbările de culoare și cantitatea lohiilor.
Mișcarea îmbunătățește recuperarea după naștere
Mișcarea ușoară este esențială pentru o recuperare rapidă, așa că devin-o activă de îndată ce primești acordul medicului și nu te feri de plimbări ușoare.
Ține cont, însă, de faptul că cicatricea abdominală la cezariană se reface destul de repede, până la două-trei săptămâni, dar cicatricea uterină, nefiind la vedere,este însă mai importantă, deoarece nu se vede și de aceea trebuie protejată și supravegheată până la 6 săptămâni.
Vor apărea probleme ale tranzitului intestinal
Este foarte cunoscut faptul că în următoarele zile de la naștere, femeia va suferi de constipație. Funcția de digestie și tranzitul intestinal își vor reveni ceva mai greu, din cauza intervenției chirurgicale și a anesteziei pe care corpul tău le-a suferit. În această situație, te vei confrunta cu probleme de incontinență atât urinară, cât și a gazelor, urinare continuă și stări de balonare. Trebuie să ții cont de faptul că o alimentație variată, bazată pe fibre, este benefică. Nu uita nici de faptul că este foarte important consumul de fructe și legume atunci când alăptezi, în ciuda tuturor recomandărilor învechite.
Pentru a scăpa de constipație, o bună soluție este consumul de laxative naturale, cum ar fi compotul de prune sau ceaiurile diuretice.
Odihna este cheia
În perioada imediat următoare de la externarea din spital, este important să te odihnești şi să îți acorzi timp pentru a te recupera atât fizic, cât şi emoţional. Toată energia ta trebuie să fie canalizată asupra propriei persoane şi a nou-născutului. Trebuie să dormi neapărat în timpul zilei, atâta timp cât doarme bebelușul, pentru că în această perioadă imunitatea și rezistența organismului tău sunt mult mai scăzute.
Grija pentru tine și familia ta presupune de asemenea un minim de asigurare pe care părinții îl pot oferi pentru eventualele probleme ce pot apărea pe parcursul vieții celui mic. Recoltarea de celule stem este importantă pentru ca bebelușul să ducă o viață frumoasă, presărată cu momente minunate. Baby Stem vine în ajutorul părinților și oferă servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem, la prețuri avantajoase. Baby Stem este partener Seracell și oferă servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem, la cele mai înalte standarde. Baby Stem pune la dispoziția clienților săi un kit de recoltare dar și orice informație necesară. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.ro.