Rubeola în timpul sarcinii: simptome, riscuri și tratamente

Rubeola este o boală virală care produce de obicei febră, tuse, conjunctivită, ochi roșii, erupție cutanată („pete Koplik”) în interiorul obrajilor. Aceasta poate fi însoțită de infecțiile urechii secundare, diaree, sau pneumonie ușoară. Majoritatea copiilor sunt vaccinați acum împotriva rujeolei cu vaccinul MMR (Mumps-Measles-Rubella). Rubeola în sarcină poate fi însă mai complicată ca la copii, de aceea necesită mai multă atenție.

Înainte ca vaccinul să apară, epidemiile de rujeolă apăreau la fiecare doi ani, de obicei în timpul iernii și în timpul unei primăveri timpurii, când copiii neimunizați erau împreună la școală, majoritatea pacienților cu rujeolă fiind copii de vârstă preșcolară. În prezent, majoritatea cazurilor sunt observate la copiii nevaccinați (copii mai mici de 15 luni care nu au avut vaccinul făcut încă și copiii preșcolari care ar fi trebuit să aibă vaccinul făcut dar nu l-au avut) și copiii mai mari, unii chiar de la liceu, care au primit o doză de vaccin dar nu au devenit imuni la virus. Poate apărea și rubeolă în timpul sarcinii, când diferite alte simptome pe lângă cele precizate pot apărea.

Riscuri

Cele mai multe femei gravide sunt imune și nu pot contacta rujeola, deoarece fie au avut rujeolă, fie au fost vaccinate.

Vaccinarea împotriva rujeolei nu este recomandată în timpul sarcinii, deoarece vaccinul conține virus viu. Rubeola în timpul sarcinii poate face fătul să dezvolte anumite maltformații.

Spre deosebire de virusul Rubeola (rujeola), care este puțin probabil să dăuneze fătului, virusul rujeolic german (rubeolă) este diferit și poate avea un efect negativ asupra fătului.

Sindromul rubeolic congenital (CRS) este o afecțiune care apare la copil în curs de dezvoltare în uterul a cărui mamă este infectată cu virusul rubeolei. Femeile gravide care contactează rubeola sunt expuse riscului de avort spontan sau decese, iar copiii în curs de dezvoltare sunt expuși riscului unor defecte congenitale grave, cu consecințe devastatoare, de-a lungul vieții.

Cele mai frecvente defecte congenitale pentru rubeola în sarcină pot include:

  • Surditate
  • Defecte ale inimii
  • Tulburări intelectuale
  • Deteriorarea ficatului și a splinei
  • Greutate mică la naștere
  • Erupție cutanată la naștere

Complicațiile mai puțin frecvente pot include:

  • Glaucom
  • Leziuni ale creierului
  • Tulburări tiroidiene și alte probleme hormonale
  • Inflamația plămânilor

Tratamente

Rubeola este foarte periculoasă pentru o femeie însărcinată și copilul ei în curs de dezvoltare. Oricine nu este vaccinat împotriva rubeolei este expus riscului de apariție a bolii. Femeile trebuie să se asigure că sunt protejate de acest risc înainte de a rămâne gravide.

Infecția cu rubeolă în timpul sarcinii provoacă cele mai grave leziuni atunci când mama este infectată la începutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni (primul trimestru).

Dacă nu știi dacă ai avut rujeolă sau dacă ai fost vaccinat împotriva acesteia, fă un test de sânge (de preferat înainte de a încerca să concepi) pentru a afla sigur. Dacă nu ești imună și ești expusă la virus în timp ce ești însărcinată, trebuie să discuți cu medicul despre obținerea unui vaccin cu imunoglobulină pentru a încerca să împiedici dezvoltarea rujeolei în totalitate.

Tratamentul care poate fi administrat la domiciliu în cazul rubeolei în sarcină presupune administrarea de multe lichide și cât mai mult repaus. Această decizie se va lua doar în urma consultării unui medic specialist.

Există câteva țări în care examinarea sângelui este obligatorie înainte de căsătorie, acest lucru determinând imunitatea pe care viitorul copil o va avea la rubeolă. În cazul în care imunizarea nu este prezentă, înainte de a începe conceperea unui bebeluș este recomandată administrarea vaccinului. Indicat este să se aștepte cel puțin o lună până la fecundație. Îndiferent că imunizare este sau nu prezentă în timpul primului trimestru de sarcină, riscul pentru ca fătul să fie afectat de rubeolă este destul de scăzut.
Multi părinți sunt îngrijorați de situația în care vaccinul MMR poate cauza autism, însă studii efectuate în Europa, Canada sau Statele Unite au arătat că nu există nici o legatură între acestea două.

rubeola la gravideCel mai important lucru este ingrijirea prenatală. Baby Stem te ajută să stai fără griji și după ce treci cu bine de perioada de sarcină, aducând în România prima colaborare exclusivă cu Seracell. Seracell este banca de celule stem  nr. 1 din Germania, care oferă procedee profesionale de recoltare și depozitare a celulelor stem, pentru a putea combate posibilitatea apariției a mai mult de 40 de boli grave.